Menu

Tobruk Ypenburg

Terug naar overzicht
Tobruk Ypenburg
Tobruk Ypenburg

De van oorsprong Italiaanse Tobruk bunker werd in 1941 gebruikt bij de verdediging van de stad Tobroek in Libië. Het ontwerp werd in 1942 door de Duitse genie overgenomen en in verschillende varianten veelvuldig in Europa gebouwd. In 1942 zijn rondom Ypenburg negen Tobruks ingegraven ter verderdiging van het vliegveld. 

Deze bunker was de laatste die nog ongeschonden onder de grond lag. Voor de aanleg van de Rotterdamse Baan werd de 29 ton zware bunker in mei 2017 verplaatst van de oever van de Molensloot, ter hoogte laan van Hoornwijck, naar de huidige locatie. De koepel en zijdeur zijn in 2017 aangebracht ter bescherming van de Tobruk. In december 2017 kreeg de bunker zijn huidige plek op de Ypenburgse Heuvelrug, dichtbij het ILSY-plantsoen waar jaarlijks op 10 mei de slachtoffers van de Slag om de Residentie worden herdacht. 

Het nummer op deTobruk, DL 13354, verwijst naar de locatie (D), het gebied vanaf Katwijk tot en met Scheveningen, en naar de Luftwaffe (L). Iedere bunker had een uniek nummer. 

Andere activiteiten in de buurt

o overig

Bevrijdingsfeestje

Bevrijdingsfeestje

Dit jaar sluit Bunkerdag aan op het themajaar '75 jaar Bevrijding'. Bij Museum Bescherming Bevolking wordt daarom een klein bevrijdingsfeestje gebouwd!

r rondleiding

(VOL) Rondleiding Atoombunker Schedeldoekshaven

(VOL) Rondleiding Atoombunker Schedeldoekshaven

Speciaal voor de Bunkerdag gaat de voormalige atoombunker Schedeldoekshaven open voor publiek. Er worden zes rondleidingen verzorgd in deze ‘noodzetel’, met per keer plek voor maximaal vijftien personen. 

b bunker

Museum Bescherming Bevolking (meerdere bunkers)

Museum Bescherming Bevolking (meerdere bunkers)

Tijdens de Bunkerdag vertellen de gidsen van het Museum Bescherming Bevolking wat de functies van de bunkers waren, tijdens de Tweede Wereldoorlog en later in de Koude Oorlog.