Veelgestelde Vragen

Handig om te weten

Bekijk hier de antwoorden op de veelgestelde vragen en onderaan de pagina de Bunkerdag Survivalgids. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op!

Algemeen

Bunkerdag is op zaterdag 3 juni 2023 van 10:00 tot 17:00 uur.

Tijdens Bunkerdag worden de overblijfselen, zoals bunkers en andere elementen van de Atlantikwall langs de kust van Nederland in de schijnwerpers gezet en voor één dag opengesteld voor publiek. Soms zijn de bunkers nog duidelijk zichtbaar en toegankelijk, maar soms ook overwoekerd door zand of gelegen op privé terrein. Tijdens Bunkerdag maken we locaties toegankelijk en organiseren we aanvullend educatieve  activiteiten zoals rondleidingen, filmvertoningen en re-enactment.

Bunkerdag is in 2014 ontstaan vanuit de wens om de (veelal lokale) initiatieven en activiteiten die rond het Atlantikwall erfgoed bestaan een grotere reikwijdte te geven en samenwerking tussen deze partijen te stimuleren. En dat is geluk! Inmiddels omvat Bunkerdag meer dan 25 organisaties, 110 bunkers van de Waddeneilanden tot aan de grens van België en trekt jaarlijks meer dan 15.000 bezoekers.

De Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall is initiatiefnemer van de Bunkerdag. De organisatie wordt gedaan door Donkergroen creators

Tijdens de bezetting zijn er in een hoog tempo duizenden grote en kleine bunkers gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall. Na de oorlog zijn deze verdedigingswerken snel in onbruik geraakt, gesloopt, onder het (duin) zand geschoven of anderszins aan hun lot overgelaten. Na verloop van tijd nam de natuur ‘het beheer’ van deze bunkers over.

Vleermuizen en bunkers
Vooral vleermuizen ontdekten de mogelijkheden die de bunkers boden om een vorstvrij en veilig winterverblijf te vinden. Doordat de meestal betonnen bouwwerken zich veelal onder de grond bevinden, zijn ze erg aantrekkelijk als paar- en overwinteringsplaats voor vleermuizen. Mannetjes en vrouwtjes vleermuizen ‘ontmoeten’ elkaar dan ook vaak in de bunkers.

Vleermuizen zijn de enige vliegende zoogdieren. Dankzij hun bijzondere levenswijze kunnen ze erg oud worden. Leeftijden van meer dan 30 jaar zijn geen uitzondering. In de winterperiode is er weinig voedsel te vinden voor deze insecteneters. Het is daarom van groot belang dat ze kunnen rekenen op ongestoorde overwinteringsplaatsen. Goed beheerde bunkers kunnen jarenlang als een veilige slaapplek dienen.

Van de circa 20 soorten zijn het vooral de watervleermuis, de meervleermuis, baardvleermuis en de gewone grootoorvleermuis die van bunkers en gangenstelsels gebruik maken. Het voor deze soorten belangrijk dat de locaties vanaf begin augustus tot medio mei ongestoord blijven (tijdens de winter- en paarperiode).

Een bunker moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Binnen moet een gelijkmatig klimaat heersen. Dat wil zeggen dat de bunker in de winter vorstvrij is.
  • Het moet er vochtig zijn, zodat de vleermuizen niet uitdrogen.
  • Eventuele roofdieren mogen geen toegang hebben.
  • Geen verstoring door mensen.

Het behoud van cultuur-historisch waardevolle bunkers gaat perfect samen met het behoud én uitbreiding van overwinteringsplekken voor vleermuizen, amfibieën en insecten. Wil je meer weten over vleermuizen? Kijk dan ook eens op vleermuis.net en of zwgzh.nl.

Via onderstaand contact formulier

Contact

Nog andere vragen? Neem gerust contact met ons op!

Bunkerdag survivalgids

Goede schoenen

Trek stevige schoenen aan waarmee je goed door los zand en modder kan lopen. In sommige bunkers kan een klein laagje water staan, het is dus handig als ze ook waterdicht zijn.

Goede kleding

Met goede kleding bedoelen we in dit geval niet je zondagse outfit. Soms moet je een beetje klimmen en klauteren om een bunker in te komen. Loszittende kleding maakt dit een stuk makkelijker. Ook zijn veel van de bunkers al enige tijd niet meer afgestoft. Als je ergens tegenaan komt kun je dus wat viezigheid op je kleren krijgen.

Pas op voor teken

Het is het tekenseizoen en we hopen natuurlijk op lekker weer. Maar pas op wanneer je op bunkertocht met je blote benen door het hoge gras, struikgewas en bossen loopt. Trek voor de zekerheid toch een lange broek aan en lange mouwen. Als je het echt goed wilt doen stop je je broek ook nog in je sokken.

Zaklamp mee

In sommige bunkers is het licht sinds WO2 niet meer aangeweest. We doen ons best veel van de bunkers te verlichten, maar donkere hoekjes, gangen en kamers zullen er altijd blijven. Neem dus je zaklamp mee!

Kijk waar je loopt

In bunkers zitten op onverwachte plekken oneffenheden, gaten of bijvoorbeeld kabelgoten. Kijk dus goed uit waar je loopt! En pas ook goed op voor uitstekende stukken beton of ijzer!

Wees lief voor elkaar

Bunkerdag is mogelijk dankzij vrijwilligers en medewerkers. Ze nemen je mee, delen informatie en zorgen ervoor dat jullie de beste editie ooit ervaren. Wees daarom extra lief voor deze toppers!