De volgende Bunkerdag is op zaterdag 25 mei 2024 van 10:00 tot 17:00 uur.
Ja, om Bunkerdag te bezoeken heb je een ticket nodig. Deze kun je kopen bij iedere bunker die deelneemt aan Bunkerdag.
Het ticket heeft de vorm van een polsbandje. Daarmee kun je alle locaties bezoeken. Je hoeft dus maar eenmalig een ticket te kopen.
Tijdens Bunkerdag worden de overblijfselen, zoals bunkers en andere elementen van de Atlantikwall langs de kust van Nederland in de schijnwerpers gezet en voor één dag opengesteld voor publiek. Soms zijn de bunkers nog duidelijk zichtbaar en toegankelijk, maar soms ook overwoekerd door zand of gelegen op privé terrein. Tijdens Bunkerdag maken we locaties toegankelijk en organiseren we aanvullend educatieve activiteiten zoals rondleidingen, filmvertoningen en re-enactment.
Bunkerdag is in 2014 ontstaan vanuit de wens om de (veelal lokale) initiatieven en activiteiten die rond het Atlantikwall erfgoed bestaan een grotere reikwijdte te geven en samenwerking tussen deze partijen te stimuleren. En dat is geluk! Inmiddels omvat Bunkerdag meer dan 25 organisaties, 110 bunkers van de Waddeneilanden tot aan de grens van België en trekt jaarlijks meer dan 15.000 bezoekers.
De Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall is initiatiefnemer van de Bunkerdag. De organisatie wordt gedaan door Donkergroen creators
Tijdens de bezetting zijn er in een hoog tempo duizenden grote en kleine bunkers gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall. Na de oorlog zijn deze verdedigingswerken snel in onbruik geraakt, gesloopt, onder het (duin) zand geschoven of anderszins aan hun lot overgelaten. Na verloop van tijd nam de natuur ‘het beheer’ van deze bunkers over.
Vleermuizen en bunkers
Vooral vleermuizen ontdekten de mogelijkheden die de bunkers boden om een vorstvrij en veilig winterverblijf te vinden. Doordat de meestal betonnen bouwwerken zich veelal onder de grond bevinden, zijn ze erg aantrekkelijk als paar- en overwinteringsplaats voor vleermuizen. Mannetjes en vrouwtjes vleermuizen ‘ontmoeten’ elkaar dan ook vaak in de bunkers.
Vleermuizen zijn de enige vliegende zoogdieren. Dankzij hun bijzondere levenswijze kunnen ze erg oud worden. Leeftijden van meer dan 30 jaar zijn geen uitzondering. In de winterperiode is er weinig voedsel te vinden voor deze insecteneters. Het is daarom van groot belang dat ze kunnen rekenen op ongestoorde overwinteringsplaatsen. Goed beheerde bunkers kunnen jarenlang als een veilige slaapplek dienen.
Van de circa 20 soorten zijn het vooral de watervleermuis, de meervleermuis, baardvleermuis en de gewone grootoorvleermuis die van bunkers en gangenstelsels gebruik maken. Het voor deze soorten belangrijk dat de locaties vanaf begin augustus tot medio mei ongestoord blijven (tijdens de winter- en paarperiode).
Een bunker moet aan een aantal voorwaarden voldoen:
Het behoud van cultuur-historisch waardevolle bunkers gaat perfect samen met het behoud én uitbreiding van overwinteringsplekken voor vleermuizen, amfibieën en insecten. Wil je meer weten over vleermuizen? Kijk dan ook eens op vleermuis.net en of zwgzh.nl.
Via onderstaand contact formulier
Ja, om de deelnemende locaties te bezoeken heb je een ticket nodig. Het ticket heeft de vorm van een polsbandje. Met één ticket kun je vervolgens meerdere locaties op de dag bezoeken. Een polsbandje is alleen geldig als deze om de pols wordt gedragen.
Je kunt enkel op de dag zelf, 25 mei 2024, een ticket kopen bij alle deelnemende locaties. We verkopen helaas geen tickets vooraf, mocht je deze cadeau willen doen.
Alle deelnemende locaties verkopen tickets, maar het kan soms voorkomen dat je op een centrale locatie je ticket moet kopen. Bijvoorbeeld:
– Schiermonnikoog > kaartverkoop bij Bunkermuseum Schlei.
– Terschelling > kaartverkoop bij G28 Bezoekerscentrum Terschelling.
– Wijk aan zee > kaartverkoop op de Dorpsweide.
– Dishoek > kaartverkoop bij de ingang van het duin.
Let op!: Neem zowel cash als een pinpas mee want niet iedere locatie beschikt over een pinautomaat of wisselgeld.
Volwassen (13+): €7,50
Kinderen (4-12 jaar): €4,-
Kinderen (0-3 jaar): Gratis
Veteranen: Gratis op vertoon van de Veteranenpas
Met een kaartje kun je alle locaties bezoeken en betreden. Het geld dat met de kaartverkoop verdiend wordt, komt ten goede aan de verschillende organisaties die een bunker in beheer hebben. Zo kunnen ze de bunkers blijven onderhouden zodat deze ook voor toekomstige generaties behouden blijven.
Ja, dat is hoe de Bunkerdag werkt. Ook als je maar één locatie bezoekt dien je een ticket te kopen. Onze toegangsprijs staat echter gelijk aan de entree die je vaak al voor één locatie betaalt.
Ja, op vertoon van je officiële veteranenpas krijg je een gratis ticket voor Bunkerdag.
Nee, je hoeft je niet vooraf in te schrijven. Op een enkele locatie na die echt alleen met een rondleiding te bezoeken is en waar je buiten de rondleiding om helaas ook niets kunt zien. Welke locaties dat zijn zullen we hier kenbaar maken en in de tekst van de betreffende locatie.
Vanaf begin april staan alle deelnemende bunkers op de website. Het leuke aan Bunkerdag is dat je zelf op ontdekkingstocht kunt gaan. Gebruik de locatiefilter om een gebied te kiezen en bepaal zelf waar je naar toe wilt gaan.
Helaas zijn lang niet alle bunkers veilig genoeg om te bekijken en soms is de natuur er omheen te kwetsbaar om bezoekers toe te laten. Elk jaar proberen we weer nieuwe of andere bunkers mee te laten doen, zodat er elk jaar wel iets nieuws te zien is.
We adviseren de hond thuis te laten. Veel bunkers liggen in beschermd natuurgebied waar een hond niet is toegestaan. Daarnaast is niet altijd mogelijk de hond mee de bunker in te nemen. Iemand zal dus buiten met de hond moeten wachten, waardoor je de bunker niet gezamenlijk kunt aanschouwen.
We zijn op dit moment alle locaties aan het inventariseren. Zodra we een antwoord hebben op deze vraag zullen we dat hier vermelden.
Trek stevige schoenen aan waarmee je goed door los zand en modder kan lopen. In sommige bunkers kan een klein laagje water staan, het is dus handig als ze ook waterdicht zijn.
Met goede kleding bedoelen we in dit geval niet je zondagse outfit. Soms moet je een beetje klimmen en klauteren om een bunker in te komen. Loszittende kleding maakt dit een stuk makkelijker. Ook zijn veel van de bunkers al enige tijd niet meer afgestoft. Als je ergens tegenaan komt kun je dus wat viezigheid op je kleren krijgen.
Het is het tekenseizoen en we hopen natuurlijk op lekker weer. Maar pas op wanneer je op bunkertocht met je blote benen door het hoge gras, struikgewas en bossen loopt. Trek voor de zekerheid toch een lange broek aan en lange mouwen. Als je het echt goed wilt doen stop je je broek ook nog in je sokken.
In sommige bunkers is het licht sinds WO2 niet meer aangeweest. We doen ons best veel van de bunkers te verlichten, maar donkere hoekjes, gangen en kamers zullen er altijd blijven. Neem dus je zaklamp mee!
In bunkers zitten op onverwachte plekken oneffenheden, gaten of bijvoorbeeld kabelgoten. Kijk dus goed uit waar je loopt! En pas ook goed op voor uitstekende stukken beton of ijzer!
Bunkerdag is mogelijk dankzij vrijwilligers en medewerkers. Ze nemen je mee, delen informatie en zorgen ervoor dat jullie de beste editie ooit ervaren. Wees daarom extra lief voor deze toppers!