Menu

Telefoonbunker R616

Terug naar overzicht
Telefoonbunker R616
Telefoonbunker R616

In het centrum van Alkmaar staat een bunker van het type 616 (Grosschaltstelle, Bau Nr. 616), gebouwd rond 1943. Velen kennen hem alleen als betonnen kolos verscholen tussen de bosjes. Tijdens de oorlog werd deze bunker gebruikt voor de reparatie en het onderhoud van Duitse telefoonlijnen en -verbindingen in en rond Alkmaar. Daarnaast was het een centraal punt waar alle telefoonlijnen uit de hele omgeving samenkwamen. Binnen konden zes soldaten verblijven. Er was een centrale ruimte voor bedden, een tafel met stoelen, verwarming en een koolstoffilter. In deze ruimte kwamen ook de telefoonlijnen binnen. Opvallend detail is de nog steeds aanwezige afsluitbare opening voor de periscoop waarmee men van binnen de directe omgeving kon bekijken.

Op het dak van de bunker stond een Tobruk (observatiepost) en de buitenkant van de bunker was bekleed met rode stenen en nep ramen zodat het een echt huis leek. De ramen waren waarschijnlijk beschilderd met gordijntjes en/of bloemen. Geruchten gaan dat op het dak een vijver geschilderd was. De hoofdingang was afgesloten met een hek en er waren twee schietgaten aanwezig waarmee de ingang verdedigd kon worden. Meerdere druk- en gasdichte deuren beschermden de manschappen die binnen zaten.

De bunker is als museum ingericht met gedeeltelijk de originele uitrusting en een expositie over de geschiedenis van Alkmaar tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Keukenbunker WN 63

Keukenbunker WN 63

Ieder Widerstandsnest (WN) was van alle gemakken voorzien. Zo was er ook een bunker met keuken, waar gekookt werd voor de soldaten. 

b bunker

Munitiebunker V.F. 7a - Bunkermuseum Jansje Schong

Munitiebunker V.F. 7a - Bunkermuseum Jansje Schong

Deze munitiebunker van het type V.F. 7a is omgetoverd tot een klein museum.

b bunker

Küver 451a

Küver 451a

Deze Duitse personeelsbunker van het type Küver 451a maakte deel uit van W.N. 122 in het Landfront.