Menu

Schnellbootbunker

Terug naar overzicht
Schnellbootbunker
Schnellbootbunker

Hoewel de vissershaven van IJmuiden slechts een kleine haven was, besloot de Duitse marine in augustus 1942 IJmuiden tot de grote havens te rekenen. Het Noordzeekanaal als toegang tot Amsterdam en het gebruik van de haven door de Kriegsmarine voor de Schnellboote (motortorpedoboten) maakten de havenplaats een belangrijke locatie voor het Duitse leger. In de haven van IJmuiden werden maar liefst twee bunkers gebouwd die de Duitse Schnellboote een veilige meerplaats boden. De torpedo’s, de aanvalswapens van deze boten, lagen opgeslagen in een bunker die qua formaat niet onderdoet voor de Schnellbootbunkers.

Deze Schnellbootbunker bezat veertien havens waarin Schnellboote afgemeerd konden worden. Bovendien beschikte de bunker over vier reparatiedokken, om de schepen te repareren die bij hun taak op de Noordzee beschadigd waren geraakt. De slaapvertrekken van het personeel en het voorraadmagazijn bevonden zich op een tussenverdieping in de bunker. Deze verdieping bood zo een extra bescherming aan de Schnellboote bij geallieerde bombardementen. 

De bunker, waarvan de bouw in 1943 begon, was niet voor het einde van de oorlog klaar. Door de geallieerde bombardementen werd de bouw bijna onmogelijk gemaakt. Op 6 september 1944 werd de bouw uiteindelijk definitief gestaakt. Bij de bombardementen op deze bunker zijn naast de Tallboy ook de toen zeer geheime Disney-raketbommen gebruikt. Deze bommen waren speciaal ontwikkeld voor het vernietigen van zware bunkers.

Let op:
We verwachten dat deze locatie druk bezocht wordt tijdens de Bunkerdag. Houd rekening met wachttijden.

Deze bunker is in gebruik door Cebo Holland B.V. Het betreden van het terrein is op eigen risico. Aanwijzingen van het personeel moeten ten alle tijden worden opgevolgd. Kinderen mogen deze bunker alleen betreden onder toezicht en begeleiding van hun ouders. Het is niet toegestaan op de grondstoffen te klimmen of machines aan te raken. 

De ingang van de bunker ligt aan de Seinpostweg. Het is niet mogelijk via deze ingang op het terrein van Cebo Holland B.V. te parkeren. Rondom de Seinpostweg zijn verschillende parkeervelden, maar op de Seinpostweg is het verboden te parkeren.

Andere activiteiten in de buurt

k kinderactiviteit

Verzetsmuseum op Wielen

Verzetsmuseum op Wielen

Bekijk deze kindertentoonstelling met waargebeurde verhalen van vier kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog

b bunker

Observatietoren WN 63

Observatietoren WN 63

Deze uitzichttoren is in privébezit en daarom eigenlijk nooit toegankelijk voor publiek. Tijdens de Bunkerdag gaat hij speciaal open!

b bunker

Torpedolager

Torpedolager

De munitie voor de Schnellboote, de torpedo's, werd opgeslagen in een munitiebunker die speciaal hiervoor werd ontworpen.