Menu

Bunkercomplex Rijksdorp

Terug naar overzicht
Bunkercomplex Rijksdorp
Bunkercomplex Rijksdorp

Verborgen in de villawijk langs de Wassenaarse Slag vind je bunkercomplex Rijksdorp. Samen met een gids ga je op ontdekkingstocht.

De kern van het complex is een commandopost voor het “regiment”, een munitiebergplaats en een veldhospitaal met muren van minstens 2 meter beton. De kleinere bunkers (meestal met gemetselde wanden) zijn opslagplaatsen voor levensmiddelen (2 bunkers) en water (11 bunkers met een gemetselde waterbak). Verder was er ook nog een keuken, een badbunker en twee toiletbunkers.

Eind 1951 werd (o.a.) het complex Rijksdorp toegewezen aan de Luchtmacht om daar een “oorlogshoofdkwartier” te vestigen. Tijdens de Koude Oorlog hebben zij een groot deel van de bunkers opgeknapt en opnieuw ingericht. Sporen van Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog zijn nog altijd te zien.

Je gaat samen met een gids op ontdekkingstocht (Het is niet mogelijk het bunkercomplex op eigen gelegenheid te bezoeken). Neem zelf een zaklamp mee om de bunkers van dit complex van binnen te ontdekken!

Rondleidingen worden doorlopend gegeven. Het kan zijn dat je even moet wachten.

Vertrek vanaf Van der Doeslaan 3.

Andere activiteiten in de buurt

r rondleiding

Bunkerdagnacht Clingendael

Bunkerdagnacht Clingendael

Let op: datum vrijdag 9 juni. Wat is er nou spannender dan ’s avonds bunkers bezoeken én vleermuizen spotten op een plek waar je normaal niet ’s nachts mag komen?

e expositie

Katwijks Museum

Katwijks Museum

In het museum zijn tentoonstellingen te zien over de bouw van de Atlantikwall en de Engelandvaarders. 

b bunker

Vleermuisbunker 37H

Vleermuisbunker 37H

Deze bunker is op eigen gelegenheid te bezoeken, wel zijn er gidsen en vrijwilligers aanwezig om je meer te vertellen over de bunker en de vleermuizen.