Menu

Ons verhaal

De stichting Europees Erfgoed Atlantikwall

De stichting Europees Erfgoed Atlantikwall (SEEA) is in 2014 opgericht met twee doelen. Ze wil de betekenis van de Atlantikwall als Europees Erfgoed bij een breed publiek onder aandacht brengen en daarnaast de cultuur-historische beleving van de Atlantikwall bevorderen. SEEA probeert haar doelstellingen te realiseren door het organiseren van projecten, met name op het gebied van recreatie en toerisme. De Bunkerdag is daar het bekendste voorbeeld van.

Waarom een Bunkerdag?

Terug in 2014 zagen we dat in Nederland veel organisaties zich bezig houden met bunkers en Atlantikwall erfgoed. Het zijn stichtingen die volledig draaien op de inzet van vrijwilligers en vooral het lokale verhaal van de bunker en de Tweede Wereldoorlog vertellen. Er werden overal dus ontzettend interessante verhalen verteld, bunkers zichtbaar gemaakt en soms zelfs ingericht. Wat ontbrak was een overkoepelend verhaal; een verbindende factor die laat zien dat de Atlantikwall invloed heeft gehad op het gehele (Nederlandse) kustgebied. Door op één dag gezamenlijk open te gaan en het verhaal van de vededigingslinie te vertellen hopen we iedereen een beter beeld te kunnen geven van dit stukje geschiedenis.

Hoe groot is de Bunkerdag?

De Bunkerdag is groeiende! Dat is een ding wat zeker is. In september 2014 begonnen we voorzichtig met alleen Den Haag. Al snel kwam er een Bunkerdag in juni 2015, rond D-Day. Toen deden ook Hoek van Holland, Katwijk, Noordwijk, IJmuiden en Den Helder mee. In 2016 kwamen daar nog een aantal locaties bij zoals Wijk aan Zee en Egmond aan Zee, Oostvoorne, Hellevoetsluis en Wassenaar. Maar we zijn er nog lang niet! In 2017 en 2018 breidden we opnieuw uit. Langzaamaan kunnen we laten zien dat de Atlantikwall echt langs de hele kust gebouwd was. Hou het programma in de gaten voor een volledig overzicht van alle locaties van 2019.

Wie zijn betrokken bij de Bunkerdag?

In het bestuur van de Stichting zitten: Marco van Baalen (voorzitter), directeur van Stichting Haags Historisch Museum, Geert-Jan Mellink (secretaris/penningmeester), hij is onder meer auteur van de in 2016 verschenen gids De Atlantikwall in Nederland en België en Hub Kockelkorn (bestuurslid), hij is werkzaam bij het Museon en heeft bijgedragen aan de tentoonstelling ‘Den Haag en de Atlantikwall’ en de herinneringsroute Atlantikwall Den Haag. De gehele organisatie, marketing en communicatie van de Bunkerdag ligt bij Deirdre Schoemaker, werkzaam bij Winkelman en van Hessen. Naast deze mensen ligt veel van de organisatie bij de vele vrijwilligers van de bunkerstichtingen die deelnemen. Zij zetten zich al maanden van te voren in om voldoende vrijwilligers op de been te krijgen, wandelingen, rondleidingen en andere activiteiten te organiseren.