Menu

V.i.s kazemat en luchtwachttoren

Terug naar overzicht
V.i.s kazemat en luchtwachttoren
V.i.s kazemat en luchtwachttoren

In Strijensas vinden we drie verdedigingswerken op elkaar: een dijk, een kazemat en een luchtwachttoren. 

De luchtwachttoren maakte deel uit van het netwerk van uitkijktorens tijden de Koude Oorlog. Vanaf de toren konden militairen Russische vliegtuigen die lag overkwamen om onder de radar te blijven, op 8 kilometer afstand horen aankomen. In Nederland zijn er vanaf 1951 in totaal 138 van deze uitkijktorens gebouwd. Nu staan er nog 17 overeind, waarvan veel in slechte staat. In Zuid-Holland is dit de laatst bewaarde toren. Het is de laagste luchtwachttoren van Nederland en de enige die is gebouwd op een betonnen kazemat uit de Tweede Wereldoorlog. 

De kazemat onder de toren is gebouwd in 1937. Het wordt ook wel een V.I.S. (Voorschrift Inrichten Stelling) Kazemat genoemd. Vanuit de kazemat werd met een mitrailleur de rivierkruising en de Moerdijkbruggen in de gaten gehouden. Er zijn nog veel originele sporen te zien, zoals de stalen deuren, een nabijverdediging en een schietgat voor de mitrailleur. Buiten zijn er zelfs nog sporen van inslag te zien. 

Tijdens Bunkerdag mag je de luchtwachttoren beklimmen. Vanaf de uitkijkpost is er een schitterend uitzicht op de rivierkruising Hollandsch Diep en Dordtsche Kil en de Moerdijkbruggen. Aan de andere kant is een groot deel van het Nationaal Landschap Hoeksche Waard te zien. Tijdens Bunkerdag worden er ook doorlopend rondleidingen gegeven. 

Let op: om de kazemat en de luchtwattoren te betreden moet je verschillende smalle trappen beklimmen. Deze locatie is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. 

Andere activiteiten in de buurt

f filmvertoning

Film: Bevrijding van Dordrecht

Film: Bevrijding van Dordrecht

In deze korte film worden we weer even helemaal meegenomen in het vreugdevolle moment van de bevrijding in Dordrecht.

b bunker

Kazemat type P

Kazemat type P

Deze Nederlandse 'P kazemat' werd gebouwd als schuilonderkomen tegen beschietingen op plekken waar geschut opgesteld stond. 

b bunker

Manschappenbunker 502 met Flakbedding

Manschappenbunker 502 met Flakbedding

Deze manschappenbunker is uniek in zijn soort, omdat het de enige is met een luchtafweergeschut op het dak en een gang voor de entree van de bunker.