Menu

Kazemattenmuseum

Terug naar overzicht
Kazemattenmuseum
Kazemattenmuseum

De stelling Kornwerderzand is nog een origineel slagveld uit de Tweede Wereldoorlog. Het Kazemattenmuseum vertelt het verhaal van 225 militairen die het Duitse leger tegen wisten te houden in mei 1940. Een verhaal van onverzettelijkheid, slimme tactiek en moed. De locatie, de collectie en de verhalen in beeld en geluid maken een bezoek aan het Kazemattenmuseum tot een unieke ervaring. 

Op Kornwerderzand bij de Afsluitdijk, enkele kilometers uit de Friese kust, liggen de beroemde kazematten. Het is de enige plek in Europa waar in de meidagen van 1940 de Duitse Blitzkrieg vastliep. Slechts 225 Nederlandse soldaten wisten ruim 15.000 Duitsers tegen te houden. In het museum vertellen enthousiaste vrijwilligers over deze spannende tijd in de geschiedenis.

In totaal heeft het complex 17 Nederlandse kazematten en en aantal Duitse bunkers. Tijdens de Bunkerdag kun je op deze locatie vijf kazematten en 1 bunker bezoeken, waaronder een keuken- en luchtdoelremisekazemat. Allen hebben een museale functie en vertellen in chronologische volgorde het verhaal over de bouw van de Afsluitdijk en de aanleiding daartoe, de slag om de Afsluitdijk in mei 1940, de Duitse bezetting, de bevrijding en de Koude Oorlog. Het is helemaal ingericht zoals het er in die tijd uit zag. De complete uitrusting, inclusief de urinoirs, wapens en stromatrassen zijn origineel. De originele elementen en het verhaal maken dit een bijzondere locatie om te bezoeken en zal zeker een indruk achterlaten. 

Het museum is niet geschikt voor bezoekers die slecht ter been zijn. 

Nieuw: Presentatie Atlantikwall

In een splinternieuwe presentatie besteedt het Kazemattenmuseum aandacht aan Kornwerderzand als Atlantikwall locatie.

In eerste instantie hadden de Duitsers weinig belangstelling voor de stelling en was het een bewaakte doorlaatpost. Er waren kustwacht – en Grenzschutzmanschappen gelegerd.

Toen de Duitse krijgskansen keerden (nederlaag bij El Alamein en Stalingrad) werd de stelling Kornwerderzand vanaf 1943 weer volledig bemand. De stelling werd uitgebreid met 3 bunkers ingericht met 5 cm antitankgeschut, er kwamen opstellingen voor luchtdoelartillerie en 3 wachtposten en er kwamen houten mitrailleurstoelen in plaats van de Hollandse zandzakken. Kornwerderzand was daarmee een onderdeel van de Atlantikwall.

Loop mee met een van de instaprondleidingen om meer van de verhalen van Kornwerderzand te horen. De rondleiding duurt ongeveer een uur en start om 11.30 uur, 13.00 uur en 14.00 uur. Inschrijven is niet mogelijk, maar vol=vol. 

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

G61 Manschappenbunker

Van deze bunker staat er maar één van in Nederland en zijn er op de wereled maar vier van gebouwd. 

b bunker

Berta Bunker

Berta Bunker

Deze commandobunker is de grootste in deze stelling en bestaat uit twee verdiepingen. 

b bunker

Bezoekerscentrum Terschelling

Bezoekerscentrum Terschelling

In deze voormalige Kantine vind je een expositie over de radarstelling De Tiger.