Menu

Kazemattenmuseum

Terug naar overzicht
Kazemattenmuseum
Kazemattenmuseum

Op Kornwerderzand bij de Afsluitdijk, enkele kilometers uit de Friese kust, liggen de beroemde kazematten. Het is de enige plek in Europa waar in de meidagen van 1940 de Duitse Blitzkrieg vastliep. Slechts 225 Nederlandse soldaten wisten ruim 15.000 Duitsers tegen te houden. In het museum vertellen enthousiaste vrijwilligers over deze spannende tijd in de geschiedenis.

In totaal heeft het complex 17 Nederlandse kazematten en en aantal Duitse bunkers. Tijdens de Bunkerdag kun je op deze locatie vijf kazematten en 1 bunker bezoeken, waaronder een keuken- en luchtdoelremisekazemat. Allen hebben een museale functie en vertellen in  chronologische volgorde het verhaal over de bouw van de Afsluitdijk en de aanleiding daartoe, de slag om de Afsluitdijk in mei 1940, de Duitse bezetting, de bevrijding en de Koude Oorlog. Het is helemaal ingericht zoals het er in die tijd uit zag. De originele elementen en het verhaal maken dit een bijzondere locatie om te bezoeken en zal zeker een indruk achterlaten. 

Nieuw: Presentatie Atlantikwall

In een splinternieuwe presentatie besteedt het Kazemattenmuseum aandacht aan Kornwerderzand als Atlantikwall locatie.

In eerste instantie hadden de Duitsers weinig belangstelling voor de stelling en was het een bewaakte doorlaatpost. Er waren kustwacht – en Grenzschutzmanschappen gelegerd.

Toen de Duitse krijgskansen keerden (nederlaag bij El Alamein en Stalingrad) werd de stelling Kornwerderzand vanaf 1943 weer volledig bemand. De stelling werd uitgebreid met 3 bunkers ingericht met 5 cm antitankgeschut, er kwamen opstellingen voor luchtdoelartillerie en 3 wachtposten en er kwamen houten mitrailleurstoelen in plaats van de Hollandse zandzakken. Kornwerderzand was daarmee een onderdeel van de Atlantikwall.

Loop mee met een van de instaprondleidingen om meer van de verhalen van Kornwerderzand te horen. De rondleiding duurt ongeveer een uur en start om 11.30 uur, 13.00 uur en 14.00 uur. Inschrijven is niet mogelijk, maar vol=vol. 

Andere activiteiten in de buurt

r rondleiding

Instaprondleiding bij het Kazemattenmuseum

Instaprondleiding bij het Kazemattenmuseum

Loop mee met een van de instaprondleidingen om meer van de verhalen van Kornwerderzand te horen. Tijdens de rondleiding bezoek je onder meer de Kazematten 4 en 14 en de Duitse bunker 18. 

f filmvertoning

Animatiefilm: rol Koninklijke Marine - meidagen 1940

Animatiefilm: rol Koninklijke Marine - meidagen 1940

Met zeven schermen word je in 7 minuten meegenomen in het verhaal van de Koninklijke Marine tijdens de meidagen van 1940.

f filmvertoning

Veteranen vertellen

Veteranen vertellen

In de film “veteranen vertellen” hoor je het verhaal van veteranen die in mei 1940 vochten op Kornwerderzand.