Menu

Kazemat type P

Terug naar overzicht
Kazemat type P
Kazemat type P

Deze P Kazemat in Dordrecht was tijdens Bunkerdag 2018 al te bezoeken. Nu is hij opgeknapt en ingericht!

Een kazemat is een Nederlandse bunker. Deze is gebouwd in 1940, vlak voor het uitbreken van de oorlog. Een P Kazemat werd vaak gebouwd als schuilonderkomen tegen beschietingen op plekken waar geschut opgesteld stond. 

De groepsschuilplaatsen zijn gebouwd volgens een gestandaardiseerd ontwerp en hebben een vierkante plattegrond van 7.20 (L) x 5.70 (B) en 4.64 (H) meter. De toegang zit aan de achterkant. De verbindingsgang leidt naar een afwachtruimte voor 13 soldaten. Hier zat ook een schietgat dat uitkeek op de toegang van de kazemat. De wanden zijn 1.20 dik en het dak zelfs 2.15 meter. In het beton zijn buizen geplaatst voor ventilatie, een telefoonaansluiting en een periscoop. De periscoop is alleen nooit geplaatst in deze kazemat.

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Zuid Front Festing Holland

Zuid Front Festing Holland

In Strijensas vinden we drie verdedigingswerken op elkaar: een dijk, een kazemat en een luchtwachttoren. 

b bunker

Manschappenbunker 502 met Flakbedding

Manschappenbunker 502 met Flakbedding

Deze manschappenbunker is uniek in zijn soort, omdat het de enige is met een luchtafweergeschut op het dak en een gang voor de entree van de bunker.

w wandeling

Gildewandeling langs de bunkers

Gildewandeling langs de bunkers

De rondleiding met een gids van het Gilde geeft een indruk van de omvangrijke verdedigingswerken, zoals de ‘Hauptkampflinie’ Raamweg-Koningskade-Malieveld en het Commandocentrum Kustverdediging.