Menu

Kazemat type P

Terug naar overzicht
Kazemat type P
Kazemat type P

Deze P Kazemat in Dordrecht is opgeknapt en deels ingericht!

Een kazemat is een Nederlandse bunker. Deze is gebouwd in 1940, vlak voor het uitbreken van de oorlog. Een P Kazemat werd vaak gebouwd als schuilonderkomen tegen beschietingen op plekken waar geschut opgesteld stond. 

De groepsschuilplaatsen zijn gebouwd volgens een gestandaardiseerd ontwerp en hebben een vierkante plattegrond van 7.20 (L) x 5.70 (B) en 4.64 (H) meter. De toegang zit aan de achterkant. De verbindingsgang leidt naar een afwachtruimte voor 13 soldaten. Hier zat ook een schietgat dat uitkeek op de toegang van de kazemat. De wanden zijn 1.20 dik en het dak zelfs 2.15 meter. In het beton zijn buizen geplaatst voor ventilatie, een telefoonaansluiting en een periscoop. De periscoop is alleen nooit geplaatst in deze kazemat.

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

V.i.s kazemat en luchtwachttoren

V.i.s kazemat en luchtwachttoren

In Strijensas vinden we drie verdedigingswerken op elkaar: een dijk, een kazemat en een luchtwachttoren. 

b bunker

Manschappenbunker 502 met Flakbedding

Manschappenbunker 502 met Flakbedding

Deze manschappenbunker is uniek in zijn soort, omdat het de enige is met een luchtafweergeschut op het dak en een gang voor de entree van de bunker.

b bunker

Atlantikwall Museum Scheveningen

Atlantikwall Museum Scheveningen

Bijna alle bunkers van dit complex zijn nog aanwezig. Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen heeft de commandobunker, een manschappenbunker en een toiletbunker weer toegankelijk gemaakt en authentiek ingericht.