Menu

Geschutsbunker type 612

Terug naar overzicht
Geschutsbunker type 612
Geschutsbunker type 612

In deze geschutsbunker van het type 612 was een kanon geplaatst (op een verrijdbaar affuit) waarmee parallel aan de kustlijn vuur uitgebracht kon worden. Een op het strand langs het Haringvliet gelande vijand kon zo verdreven worden. Er werd samengewerkt met noordelijker gelegen stellingen langs het Haringvliet waarin identieke bunkers zijn gebouwd. Dit is de enige Ständige bunker van Stützpunkt XXVIII die nog over is.

De bunker heeft een aangebouwde mitrailleur opstelling (Tobruk) en is vrijwel volledig origineel. De betonweg waarover het kanon vanuit de bunker naar een open 360° bedding kon worden gereden is nog aanwezig. Oude foto's in de bunker brengen de herinnering aan voorbije tijden weer boven. 

Bijzonder is dat je tijdens de Bunkerdag bij deze bunker kunt luisteren naar mensen die in Hellevoetsluis en directe omgeving de oorlog hebben meegemaakt en vertellen over deze donkere periode. Ook zijn er vele foto's van Hellevoetsluis in oorlogstijd te zien. Het verzet heeft Hellevoetsluis als Stützpunkt XXVIII in kaart gebracht. Deze kaart wordt tentoon gesteld tijdens de Bunkerdag.

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Bunker 424 Seeburgtisch

Bunker 424 Seeburgtisch

Deze bunker is de voorloper van de Biberbunker. Er werd commando gevoerd over de Luftwaffe. 

f filmvertoning

De Verborgen Grens

De Verborgen Grens

De Verborgen Grens is een educatieve film over de door de bezetter opgeworpen kustverdediging in Nederland en bevat niet eerder getoond filmmateriaal en foto’s uit privécollecties en archieven.

w wandeling

Wandeling Sporen van de Tweede Wereldoorlog

Wandeling Sporen van de Tweede Wereldoorlog

In Hellevoetsluis is veel meer te zien dat direct met de Atlantikwall en de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Ontdek het in de speciale tour.