In deze geschutbunker van het type 612 was een kanon geplaatst (op een verrijdbaar affuit) waarmee parallel aan de kustlijn vuur uitgebracht kon worden. Een op het strand langs de Haringvliet gelande vijand kon zo verdreven worden. Er werd samengewerkt met noordelijker gelegen stellingen langs de Haringvliet waarin identieke bunkers zijn gebouwd. Dit is de enige Ständige bunker van Stützpunkt XXVIII die nog over is.
De bunker heeft een aangebouwde mitrailleur opstelling (Tobruk) en is vrijwel volledig origineel. De Betonweg waarover het kanon vanuit de bunker naar een open 360° bedding kon worden gereden is nog aanwezig. Oude foto’s in de bunker brengen de herinnering aan voorbije tijden weer boven.
Geschiedenis
Vesting Hellevoetsluis was afgelopen eeuwen vooral een legerplaats en marinehaven.
Gebouwen die daar nog aan herinneren zijn de kazerne Haerlem, een lange kustbatterij uit 1880, de gerestaureerde Nederlandse objecten, een kruittoren en de barakken in de vesting. Van april tot en met oktober zijn er verschillende rondleidingen over het militair erfgoed van Hellevoetsluis. Verder heeft Hellevoetsluis stranden, musea, de grootste jachthaven van Nederland en evenementen als de Vestingdagen.
De vesting Hellevoetsluis is halverwege de 17e eeuw aangelegd om de oorlogs- en handelshaven te versterken. De vesting was tot de 19e eeuw belangrijk als (marine)haven. Doordat rond 1830 het Kanaal door Voorne werd gegraven was er een levendige handel en doorvaart naar Rotterdam. Daarnaast had Hellevoetsluis verschillende marine-instellingen en opleidingsinstituten en vestingartillerie.