Type bunker: Verdedigingsobject (geen bunker)

Blog ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Landtong Veerhaven Hellevoetsluis

Op deze plek maakte de Nazi’s in de Tweede Wereldoorlog gebruik van de militaire gronden en bouwden hier hun luchtverdediging uit met een bedding voorzien van luchtafweergeschut (FLAK) en maakten gebruik van een reeds aanwezig Nederlands militair object om te dienen als manschappenverblijf. Een bijzondere plek omdat dit normaliter een terrein is dat niet betreden kan worden.

Wijk aan Zee: Mijnstoel

Tijdens het leggen van de elektriciteitskabels naar de windmolens voor de kust van Wijk aan Zee in 2022 zijn de mijnstoelen opgevist.

Wijk aan Zee: Tetraëder 

Eind 2021 is langs de strandopgang een Tetraëder strandversperring herbouwd. De originele betonnen palen van 120 kg per stuk en nog zwaardere kop zijn tijdens graafwerkzaamheden teruggevonden. 

De Biber Stelling: FLAK 37 MM

Het gaat om een originele ‘Flugabwehrkanone Flak 37 mm kaliber’. Het afweergeschut is aangetroffen onder het zand in de duinen van Rockanje, en is vermoedelijk als gevolg van het gewicht – maar liefst 1,6 ton – achtergelaten in mei ’45.

Fort 1881

Dit kustverdedigingsfort is nu een museum en vertelt over het leven in het fort in oorlogstijd en de rol die het speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Monument Tankmuur Katwijk

Langs de gehele lengte van de Boulevard van Katwijk lag in de Tweede Wereldoorlog een tankmuur als onderdeel van de Atlantikwall.

Nationaal Monument Oranjehotel

Het Oranjehotel is de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens WO2. Tussen 1940-1945 hield de Duitse bezetter hier ruim 25.000 mensen gevangen voor verhoor en berechting: verzetsmensen, maar ook Joden, communisten en Jehova’s getuigen. Al in de oorlog werd het complex ‘Oranjehotel’ genoemd.