Type bunker: Geschikt voor bezoekers slecht ter been

Blog ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Bunkermuseum Wn12H Vlieland

Van de op Vlieland gebouwde stellingen is Wn 12H als enige bewaard gebleven, de overige zijn gesloopt of door duinafslag op het strand beland. Lange tijd was het hele complex onder het duinzand verborgen, maar met de inzet van veel vrijwilligers zijn de bunkers en loopgraven uitgegraven en gerestaureerd. 

Sperre Arendsduin Bunkers

De vier bunkers die je kunt bezoeken zijn: Manschappenbunker 501, Geschutsbunker 676, de Keukenbunker en een Tobruk.

Tigerstelling: G23 Flakbunker Sleutel

Deze Luchtafweergeschutsbunker G23 staat ook wel bekend onder de naam Sleutelbunker type L410A. Buiten Terschelling stond alleen in Den Helder een dergelijke bunker.

Sperre Arendsduin: Keukenbunker

Het Widerstandsnest 53 vormde de noordwestelijke toegang (Sperre) tot de Festung Hoek van Holland. De drie bunkers die je kunt bezoeken zijn: Manschappenbunker 501 & Geschutsbunker 676 & Keukenbunker.

Commandobunker 621

Deze commandobunker is gecamoufleerd als een woonhuis, compleet met opgeschilderde ramen en een nepdak.

Bunker 618 – Toorenvliedt

Toorenvliedt is nog het enige intacte divisiehoofdkwartier in Nederland en het meest complete binnen de Atlantikwall.

Bunkermuseum Zoutelande

In de duinen van Zoutelande liggen een personeelsbunker (type 502) en een observatiebunker (type 143). In beide bunkers is het Bunkermuseum Zoutelande gevestigd.

Monument Tankmuur Katwijk

Langs de gehele lengte van de Boulevard van Katwijk lag in de Tweede Wereldoorlog een tankmuur als onderdeel van de Atlantikwall.

Museum Engelandvaarders

In Museum Engelandvaarders beleef je mee hoe mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten en vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voortzetten.

Hospitaalbunker 638 Sani

Deze bunker is van het bijzondere type 638 en is bedoeld voor de eerste behoefte aan medische hulp bij een aanval.

Tigerstelling: G35 Fourier Bunker

Deze unieke bunker wordt speciaal voor Bunkerdag open gegraven. Hier lieten soldaten hun uniform aanmeten en werden zij voorzien van een uitrusting.

Tigerstelling: G45 Noodstroombunker

De bunker, een type Küver 431 Notstrom Bunker für 70 KVA, was voorzien van een noodstroomvoorziening. Het is een zeldzaam type, er zijn er maar twee van op Nederlandse bodem te vinden.

Tigerstelling: G41 Officiersbunker

Inmiddels zijn beide ruimtes zo veel mogelijk in originele staat teruggebracht met onder andere authentiek sjabloonwerk op de muren. Bedden, kasten, tafel, stoelen en ook de uniformen van de officieren ontbreken niet.

Tigerstelling: G52 Bertha Bunker

Deze voormalige Duitse radarstelling Tiger is een van de weinige stellingen in Nederland die nog bijna compleet aanwezig is. Het totale complex van 7 hectare bestaat uit meer dan 100 bunkers, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200 Duitse soldaten woonden en werkten.