Type bunker: Bunker in originele staat

Blog ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Vleermuisbunker Wassenaar – Staatsbosbeheer

Durf jij ondergronds te gaan in Vleermuisbunker Wassenaar? Wandel dan mee met de gids van Staatsbosbeheer door de donkere, koele gangen en kamers van het bunkerstelsel van de bunker.  

Bunkerroute Groede – Rondleidingen

Verhalen komen tot leven tijdens een bunkertocht bij Groede Podium in Zeeland. De bunkers uit 1942 staan als stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog in het park en vragen erom op ontdekking te gaan.  

Bunker 623

Deze bunkers zijn bomvrij uitgevoerd met wanden en daken van minstens 2 meter dik gewapend beton. Van dit type zijn in totaal 6 exemplaren langs het Landfront gebouwd.

Bunkercomplex Hoeverweg

Dit bunkercomplex werd gebouwd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters, als verdedigingspunt voor het toenmalige vliegveld Bergen dat door hun gebruikt werd. Dit complex is te vinden ten zuiden van het vliegveld.

Kuvertype 450a

Speciaal voor Bunkerdag wordt er een extra bunker geopend, een woonbunker van het Kuvertype 450a. In de bunker worden meerdere korte films vertoond van het dagelijkse leven van de Egmondse bewoners tijdens de oorlog.

Bunker Hamburg

Deze munitiebunker is inrichting zoals aan het eind van de Koude Oorlog. 

Observatiebunker type 143

De observatiebunker had een 20-ton zware pantserstalen waarnemingskoepel, die in het dak geïntegreerd was. Met een periscoop in de koepel kon het omliggende gebied geobserveerd worden.

Personeelsbunker type 502

In de duinen van Zoutelande liggen een personeelsbunker (type 502) en een observatiebunker (type 143) die tot het Stützpunkt Lohengrin behoorden. In beide bunkers is het Bunkermuseum Zoutelande gevestigd. 

Sperre Arendsduin Bunkers

De vier bunkers die je kunt bezoeken zijn: Manschappenbunker 501, Geschutsbunker 676, de Keukenbunker en een Tobruk.

Wijk aan Zee: M151 Manschappenbunker

Deze Duitse manschappenbunker van het type M151 diende als onderkomen voor 28 man marine personeel van de Artillerie Abteilung en de Marine Funkmeszabteilung.

De Punt: Waterbunker

Een bunker waarin een geboorde bron die diende voor de watervoorziening voor het complex. De zogenaamde bron (brunne) met filterinstallatie.

De Punt: Mitrailleurbunker

De bunker is een schwere mg Rinständ of Tobruk bunker voor een zwaar machinegeweer. Op de rand van de bunker draaide een affuit waarop een mg 311 (f) was gemonteerd.

De Punt: Zoeklichtgarage en bedding

De vierde bunker is tegen de schuilbunker aangebouwd en bestaat geheel uit metselwerk. In deze garage (remise) werd een zoeklicht en de bijbehorende aggregaat, die zorgde voor de stroomvoorziening, opgeslagen.