Soort activiteit: bunker

Blog ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Landtong Veerhaven Hellevoetsluis

Op deze plek maakte de Nazi’s in de Tweede Wereldoorlog gebruik van de militaire gronden en bouwden hier hun luchtverdediging uit met een bedding voorzien van luchtafweergeschut (FLAK) en maakten gebruik van een reeds aanwezig Nederlands militair object om te dienen als manschappenverblijf. Een bijzondere plek omdat dit normaliter een terrein is dat niet betreden kan worden.

Wijk aan Zee: Mijnstoel

Tijdens het leggen van de elektriciteitskabels naar de windmolens voor de kust van Wijk aan Zee in 2022 zijn de mijnstoelen opgevist.

Commandobunker 117a ‘Vleugelbunker’  

Deze commandobunker van het type 117a heeft de bijnaam vleugelbunker of walvisbunker. Deze naam is ontleend aan het aan de bunker gebouwde grote stabilisatiestuk met de specifieke vorm van een walvisstaart of vliegtuigstaart.

Bunker 623

Deze bunkers zijn bomvrij uitgevoerd met wanden en daken van minstens 2 meter dik gewapend beton. Van dit type zijn in totaal 6 exemplaren langs het Landfront gebouwd.

Beeldenfort Den Helder

Een combinatie van kunst en architectuur. Het Beeldenfort is een bijzonder bouwwerk in de Stelling van Den Helder, met beelden van Maria Glandorf.

Noodbestuurspost 

Deze Noodbestuurspost uit de jaren 60 is lange tijd een groot geheim geweest. Mocht “de Bom” vallen, dan zou deze bunker maximaal één a twee weken onderdak bieden aan de burgemeester, enkele ambtenaren, de politie, brandweer en GGD.

Telefoonschakelstation 616 – Leiden

De Telefoonbunker is enkel met een rondleiding te bezoeken. Het reserveringssysteem opent hiervoor in mei, de exacte datum volgt. De locatie is tijdens Bunkerdag niet op eigen gelegenheid te bezoeken. Kom dus niet zonder een reservering.

Bunkercomplex Hoeverweg

Dit bunkercomplex werd gebouwd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters, als verdedigingspunt voor het toenmalige vliegveld Bergen dat door hun gebruikt werd. Dit complex is te vinden ten zuiden van het vliegveld.

Kuvertype 450a

Speciaal voor Bunkerdag wordt er een extra bunker geopend, een woonbunker van het Kuvertype 450a. In de bunker worden meerdere korte films vertoond van het dagelijkse leven van de Egmondse bewoners tijdens de oorlog.

Bunkermuseum Wn12H Vlieland

Van de op Vlieland gebouwde stellingen is Wn 12H als enige bewaard gebleven, de overige zijn gesloopt of door duinafslag op het strand beland. Lange tijd was het hele complex onder het duinzand verborgen, maar met de inzet van veel vrijwilligers zijn de bunkers en loopgraven uitgegraven en gerestaureerd. 

Wijk aan Zee: Tetraëder 

Eind 2021 is langs de strandopgang een Tetraëder strandversperring herbouwd. De originele betonnen palen van 120 kg per stuk en nog zwaardere kop zijn tijdens graafwerkzaamheden teruggevonden. 

Bunker Hamburg

Deze munitiebunker is inrichting zoals aan het eind van de Koude Oorlog. 

Observatiebunker type 143

De observatiebunker had een 20-ton zware pantserstalen waarnemingskoepel, die in het dak geïntegreerd was. Met een periscoop in de koepel kon het omliggende gebied geobserveerd worden.

Personeelsbunker type 502

In de duinen van Zoutelande liggen een personeelsbunker (type 502) en een observatiebunker (type 143) die tot het Stützpunkt Lohengrin behoorden. In beide bunkers is het Bunkermuseum Zoutelande gevestigd.