Menu

Bunkerdag België en Europa

Bunkerdag België

De Bunkerdag heeft nu ook onze zuiderburen veroverd. Om keuzestress te beperken heeft België een andere datum dan de Bunkerdag in Nederland. In België kun je op zondag 10 juni de bunkers in. Op deze dag kun je onder andere in de gemeenten Blankenberge, Oostende, Koksijde, Zedelgem, De Panne en Middelkerke terecht in bunkers die je anders nooit kan bezoeken. Een unieke kans om kennis te maken met dit indrukwekkende erfgoed, dat vaak in waardevol natuurgebied terug te vinden is. Alle info over de Belgische Bunkerdag vind je op www.raversyde.be of in de digitale flyer. 

PRAKTISCH: Deelname aan de Belgische Bunkerdag is gratis. De openingstijden zijn per bunker verschillend. Bekijk het programmaboekje op onze website voor de praktische informatie per locatie.

Bunkerdag Europa

Nu ook België sinds 2017 meedoet aan de Bunkerdag is het idee ontstaan vanaf 2018, het Europese Erfgoedjaar, te komen tot een Europese Bunkerdag. Want hoe mooi zou het zijn als één keer per jaar in alle Atlantikwall-landen zoveel mogelijk bunkers open zijn?

Dit jaar zijn dus voor het eerst tussen mei en juni in zeven landen bunkers geopend voor het publiek. Klik hier voor het volledige programma van de eerste Europese Bunkerdag. 

De Europese Bunkerdag is onderdeel van het project ‘Atlantikwall Europe’ waarin de stichting Europees Erfgoed Atlantikwall, organisator van de Nederlandse Bunkerdag, en partners uit België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en de Kanaaleilanden samenwerken. Doel van het project is om met een reeks van educatieve en culturele activiteiten de Atlantikwall als belangrijk erfgoed van de Tweede Wereldoorlog bij een breed publiek onder de aandacht te brengen, en tegelijkertijd de betekenis van de Atlantikwall voor het Europa van vandaag duidelijk te maken.

De Atlantikwall is niet alleen blijvend verbonden met onze collectieve herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, maar ook met uitsluiting en onderdrukking. Vanuit dit besef wil ‘Atlantikwall Europe’ heden en verleden met elkaar verbinden en zo bijdragen aan diversiteit, een gezamenlijke Europese identiteit, en wederzijds begrip tussen Europese burgers.

De deelnemende partners zijn erfgoedinstellingen die zich inzetten voor het behoud van het gemeenschappelijke Europese erfgoed Atlantikwall, en die huidige en toekomstige generaties bewust willen maken van de historische betekenis van dit erfgoed, in het licht van de gemeenschappelijke toekomst van Europa.

Klik hier voor de Europa brochure.