Menu

Zeetoren

Terug naar overzicht
Zeetoren
Zeetoren

Deze achthoekige toren is omstreeks 1941 gebouwd door de Duitse bezetter en werd aangeduid als ’Münze’. Dit was de codenaam voor de radar op het dak. Met deze radar speurde de Duitsers de Noordzee af tot zo'n 20 kilometer op vijandelijke activiteiten. Naast de toren werden later nog meer radarinstallaties toegevoegd zoals een Wurzburg Riese. Een van de meest geavanceerde radarinstallaties uit de Tweede Wereldoorlog.

De toren is na de oorlog verbouwd tot klimatologisch centrum van het KNMI. Men voegde een verdieping toe en bouwde er een nieuw gebouw naast. Ook werd het typische Duitse beton weggewerkt onder een nieuwe laag bakstenen. Alleen binnen in de toren is de Duitse periode nog goed zichtbaar aan de hand van de zware fundering van de radar.

Tijdens Bunkerdag is de toren speciaal geopend voor het publiek. Het dak van de toren biedt een prachtig uitzicht van 360 graden over Hoek van Holland en de oorspronkelijke duinenrij.

De Zeetoren heeft ook escaperoom met de Tweede Wereldoorlog als thema. Wil je tijdens de Bunkerdag ontsnappen, reserveer dan tijdig. (let op, tegen betaling). Voor echte durfals is het mogelijk van de toren te abseilen (kosten € 6,00 p.p.)

Let op: dit is geen kaartverkooppunt. 

Andere activiteiten in de buurt

o overig

Zeetoren randprogramma

Zeetoren randprogramma

Ben jij in voor een beetje spanning? Dan zijn deze activiteiten bij de Zeetoren misschien wel wat voor jou!

b bunker

Hoofdkwartier Marine-Artillerie-Abteilung 205 – De 'Markostand'

Hoofdkwartier Marine-Artillerie-Abteilung 205 – De 'Markostand'

Dit unieke bunkercomplex vormde het hoofdkwartier van de Duitse kustartillerie in Hoek van Holland en gaat speciaal voor de Bunkerdag open.

b bunker

Bunker Bremen

Bunker Bremen

Dit is een munitiebunker en diende als opslag van munitie van het FLAK geschut in het Vinetaduin.