Menu

Gangenstelsel Widerstandsnest 67 HL

Terug naar overzicht
Gangenstelsel Widerstandsnest 67 HL
Gangenstelsel Widerstandsnest 67 HL

Vlakbij de boulevard van Kijkduin ligt onder de duinen een verborgen gangenstelsel, een deel van het complex Widerstandsnest 67 HL. Het grootste deel van dit enorme complex is gesloopt voor de aanleg van het winkelcentrum en de achterliggende flats. In het duin achter het NH Atlantic Hotel resteert echter een gedeelte van het originele complex. In dit gedeelte bevond zich onder andere de Flugwache, een onderdeel van de Luftwaffe dat het luchtruim moest afspeuren naar vijandelijke vliegtuigen.

Een geschutsbunker voor een 4,7 cm PaK is aan het gangenstelsel gekoppeld en nu weer via de originele overdekte loopgraaf te betreden. Ook zijn de lichtschachten achter de ramen van een manschappenbunker zichtbaar gemaakt en zijn een aantal bunkers wat verder ingericht. Vanwege de nieuwe veiligheidseisen waaraan we moeten voldoen is ook de complete verlichting vernieuwd met zo veel mogelijk behoud van de authentieke uitstraling.

Vrijwel alle resterende delen van het complex Widerstandsnest 67 HL zijn na deze werkzaamheden weer aan elkaar verbonden en het bestaat nu uit meer dan 130 meter overdekte loopgraaf met 2 manschappenbunkers, een observatiepost, een bunker voor wateropslag, een Ringstand (kleine bunker voor nabijverdediging) met open loopgraaf en een geschutsbunker met uitzicht over het strand en de zee!

Andere activiteiten in de buurt

r re-enactment

Historische voertuigen en re-enactment

Historische voertuigen en re-enactment

De eenheid die de VLGH uitbeeldt is die van het 3e Batterie Kűstenraketenregiment 18 (1978 – 1985). Een in die tijd uiterst moderne raketeenheid met als taak de Oost-Duitse kust te beveiligen tegen de NAVO vloot.

b bunker

Atlantikwall Museum Scheveningen

Atlantikwall Museum Scheveningen

Bijna alle bunkers van dit complex zijn nog aanwezig. Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen heeft de commandobunker, een manschappenbunker en een toiletbunker weer toegankelijk gemaakt en authentiek ingericht.

b bunker

Museum Bescherming Bevolking (Bunkercomplex Overvoorde)

Museum Bescherming Bevolking (Bunkercomplex Overvoorde)

Tijdens de Bunkerdag vertellen de gidsen van het Museum Bescherming Bevolking wat de functies van de bunkers waren, tijdens de Tweede Wereldoorlog en later in de Koude Oorlog.