Menu

Gangenstelsel Widerstandsnest 67 HL

Terug naar overzicht
Gangenstelsel Widerstandsnest 67 HL
Gangenstelsel Widerstandsnest 67 HL

Vlakbij de boulevard van Kijkduin ligt onder de duinen een verborgen gangenstelsel, een deel van het complex Widerstandsnest 67 HL. Het grootste deel van dit enorme complex is gesloopt voor de aanleg van het winkelcentrum en de achterliggende flats. In het duin achter het NH Atlantic Hotel resteert echter een gedeelte van het originele complex. In dit gedeelte bevond zich onder andere de Flugwache, een onderdeel van de Luftwaffe dat het luchtruim moest afspeuren naar vijandelijke vliegtuigen.

In 2017 en 2018 heeft Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen gewerkt aan de uitbreiding van het gangenstelsel.

Een geschutsbunker voor een 4,7 cm PaK is aan het gangenstelsel gekoppeld en nu weer via de originele overdekte loopgraaf te betreden. Ook zijn de lichtschachten achter de ramen van een manschappenbunker zichtbaar gemaakt en zijn een aantal bunkers wat verder ingericht. Vanwege de nieuwe veiligheidseisen waaraan we moeten voldoen is ook de complete verlichting vernieuwd met zo veel mogelijk behoud van de authentieke uitstraling.

Vrijwel alle resterende delen van het complex Widerstandsnest 67 HL zijn na deze werkzaamheden weer aan elkaar verbonden en het bestaat nu uit meer dan 130 meter overdekte loopgraaf met 2 manschappenbunkers, een observatiepost, een bunker voor wateropslag, een Ringstand (kleine bunker voor nabijverdediging) met open loopgraaf en een geschutsbunker met uitzicht over het strand en de zee!

Andere activiteiten in de buurt

o overig

Atlantikwall in stripverhaal

Atlantikwall in stripverhaal

Het verhaal van de Atlantikwall wordt verteld in een interessant en spannend stripverhaal. Het stripboek is tijdens Bunkerdag te koop bij de Führer der Schnellboote. Tekenaar Hennie is aanwezig om te signeren. 

b bunker

Commandobunker 610

Commandobunker 610

Deze commandopost van het type 610 gaf onderdak aan een deel van de staf van de Führer der Schnellboote en wordt speciaal voor de Bunkerdag opengegraven.

r re-enactment

Company West

Company West

Deze re-enactmentgroep, gekleed als de Amerikaanse soldaten van toen, hebben hun kampement opgezet bij de Führer der Schnellboote. Zij organiseren ook leuke activiteiten voor kinderen.