Menu

Vleermuisbunker 37H

Terug naar overzicht
Vleermuisbunker 37H
Vleermuisbunker 37H

Ook in de duinenrij aan het Wassenaarse Slag werd een steunpunt van de Atlantikwall ingericht. Hier kon men met zogenaamd flankerend vuur van pantserafweergeschut en zware mitrailleurs het strand over enkele kilometers beheersen. Ook waren hier zoeklichten, vlammenwerpers en mortieren voor aanwezig. De vuuropstellingen werden ondergebracht in bunkers van gewapend beton die onder de grond door overdekte loopgraven met de ondergrondse commandopost, munitieruimtes en verblijfsruimtes, enz. waren verbonden. Van dit steunpunt resteren nog rond de twintig ondergrondse bunkers en de overdekte loopgraven.

Voor vleermuizen zijn deze ruimtes van groot belang. In het complex is dan ook een vleermuisreservaat. Hier houden zo’n vijf soorten vleermuizen, waaronder de zeldzame meervleermuis, hun winterslaap. Maar dit is ook de plek waar zij in het late najaar en vroege voorjaar paren. In deze periode is rust in de Vleermuisbunker dus van groot belang. De bunker is maar beperkt open, maar tijdens de Bunkerdag kun je er een kijkje nemen.

Je bezoekt deze bunker onder begeleiding van een gids. Je hoort meer over de geschiedenis en de vleermuizen die er leven. 

De bunker is helaas niet toegankelijk met rolstoelen en wandelwagens.

Andere activiteiten in de buurt

o overig

Atlantikwall tankmuur

Atlantikwall tankmuur

Langs de gehele lengte van de Boulevard van Katwijk lag in de Tweede Wereldoorlog een tankmuur als onderdeel was van de Atlantikwall.

b bunker

Atlantikwall Museum Scheveningen

Atlantikwall Museum Scheveningen

Bijna alle bunkers van dit complex zijn nog aanwezig. Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen heeft de commandobunker, een manschappenbunker en een toiletbunker weer toegankelijk gemaakt en authentiek ingericht.

b bunker

Museum Engelandvaarders

Museum Engelandvaarders

In Museum Engelandvaarders beleef je mee hoe mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten en vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voortzetten.