Menu

Vleermuisbunker 37H

Terug naar overzicht
Vleermuisbunker 37H
Vleermuisbunker 37H

Ook in de duinenrij aan het Wassenaarse Slag werd een steunpunt van de Atlantikwall ingericht. Hier kon men met zogenaamd flankerend vuur van pantserafweergeschut en zware mitrailleurs het strand over enkele kilometers beheersen. Ook waren hier zoeklichten, vlammenwerpers en mortieren voor aanwezig. De vuuropstellingen werden ondergebracht in bunkers van gewapend beton die onder de grond door overdekte loopgraven met de ondergrondse commandopost, munitieruimtes en verblijfsruimtes, enz. waren verbonden. Van dit steunpunt resteren nog rond de twintig ondergrondse bunkers en de overdekte loopgraven.

Voor vleermuizen zijn deze ruimtes van groot belang. In het complex is dan ook een vleermuisreservaat. Hier houden zo’n vijf soorten vleermuizen, waaronder de zeldzame meervleermuis, hun winterslaap. Maar dit is ook de plek waar zij in het late najaar en vroege voorjaar paren. In deze periode is rust in de Vleermuisbunker dus van groot belang. De bunker is maar beperkt open, maar tijdens de Bunkerdag kun je er een kijkje nemen.

Je bezoekt deze bunker onder begeleiding van een gids. Je hoort meer over de geschiedenis en de vleermuizen die er leven. 

De bunker is helaas niet toegankelijk met rolstoelen en wandelwagens.

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Tankmuur in Panbos

Tankmuur in Panbos

Wandel door het mooie Panbos naar de tankmuur. Zie van dichtbij hoe dik de muren zijn. 

f filmvertoning

Film 'De Verborgen Grens'

Film 'De Verborgen Grens'

De Verborgen Grens is een educatieve film over de door de bezetter opgeworpen kustverdediging in Nederland en bevat niet eerder getoond filmmateriaal en foto’s uit privécollecties en archieven.

o overig

Atlantikwall tankmuur

Atlantikwall tankmuur

Langs de gehele lengte van de Boulevard van Katwijk lag in de Tweede Wereldoorlog een tankmuur als onderdeel was van de Atlantikwall.