Menu

Vleermuisbunker 37H

Terug naar overzicht
Vleermuisbunker 37H
Vleermuisbunker 37H

Ook in de duinenrij aan het Wassenaarse Slag werd een steunpunt van de Atlantikwall ingericht. Hier kon men met zogenaamd flankerend vuur van pantserafweergeschut en zware mitrailleurs het strand over enkele kilometers beheersen. Ook waren hier zoeklichten, vlammenwerpers en mortieren voor aanwezig. De vuuropstellingen werden ondergebracht in bunkers van gewapend beton die onder de grond door overdekte loopgraven met de ondergrondse commandopost, munitieruimtes en verblijfsruimtes, enz. waren verbonden. Van dit steunpunt resteren nog rond de twintig ondergrondse bunkers en de overdekte loopgraven.

Voor vleermuizen zijn deze ruimtes van groot belang. In het complex is dan ook een vleermuisreservaat. Hier houden zo’n vijf soorten vleermuizen, waaronder de zeldzame meervleermuis, hun winterslaap. Maar dit is ook de plek waar zij in het late najaar en vroege voorjaar paren. In deze periode is rust in de Vleermuisbunker dus van groot belang. De bunker is maar beperkt open, maar tijdens de Bunkerdag kun je er een kijkje nemen.

Je bezoekt deze bunker onder begeleiding van een gids. Je hoort meer over de geschiedenis en de vleermuizen die er leven. 

De bunker is helaas niet toegankelijk met rolstoelen en wandelwagens.

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Telefooncentrale

Telefooncentrale

De Stichting Historie Vliegveld Valkenburg (SHVV) heeft de telefooncentrale op voormalig marinevliegkamp Valkenburg omgebouwd tot een bezoekerscentrum. De bovengrondse bunker stamt uit de Koude Oorlog (1982). Hier kwamen alle telefoonlijnen voor het marinevliegkamp binnen, zodat de bunker continu bemand was. Die functie van communicatieknooppunt heeft het gebouw nog steeds, maar dan voor de op het terrein gevestigde bedrijven en de Theaterhangaar. 

o overig

Atlantikwall tankmuur

Atlantikwall tankmuur

Langs de gehele lengte van de Boulevard van Katwijk lag in de Tweede Wereldoorlog een tankmuur als onderdeel was van de Atlantikwall.

w wandeling

Wandeling 'Waterwinning tijdens de Tweede Wereldoorlog'

Wandeling 'Waterwinning tijdens de Tweede Wereldoorlog'

Hoe ging het met de productie en leveren van drinkwater tijdens de Tweede Wereldoorlog? Ontdek het tijdens deze wandeling door prachtig natuurgebied.