Menu

Vinetaduin

Terug naar overzicht
Vinetaduin
Vinetaduin

Het Vinetaduin herbergt een voor Nederland unieke combinatie van vier lagen krijgsgeschiedenis uit de 20e eeuw. Midden in een beschermd natuurgebied liggen Nederlandse kazematten uit 1914-1918, een Nederlandse geschutbatterij uit 1937-1940, een Duitse kustbatterij uit 1940-1945 en een Amerikaans communicatie station uit 1967. Met andere woorden: alle krijgsperioden uit de vorige eeuw hebben hier hun sporen achterlaten.

Momenteel is het Vinetaduin een prachtig natura 2000 gebied met zeldzame bewoners, waaronder verschillende overwinterende vleermuissoorten. Het gebied is in eigendom van het Zuid-Hollands Landschap en normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek.

De tijd heeft hier duidelijk niet stil gestaan en inmiddels zijn de bunkers overgenomen door bijzondere flora & fauna. Deze vergankelijkheid laten we je graag zien tijdens Bunkerdag door middel van een uitgestippelde route langs de bunkers. De route loopt ook langs Bunker Bremen, dat ingericht is als museum.

Vergeet je zaklamp niet! De bunkers en gangen zijn niet rolstoeltoegankelijk.

(Luchtfoto's: Arthur van Beveren)

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Hoofdkwartier Marine-Artillerie-Abteilung 205 – De 'Markostand'

Hoofdkwartier Marine-Artillerie-Abteilung 205 – De 'Markostand'

Dit unieke bunkercomplex vormde het hoofdkwartier van de Duitse kustartillerie in Hoek van Holland en gaat speciaal voor de Bunkerdag open.

b bunker

Sperre Arendsduin: Keukenbunker

Sperre Arendsduin: Keukenbunker

Het Widerstandsnest 53 vormde de noordwestelijke toegang (Sperre) tot de Festung Hoek van Holland. De drie bunkers die je kunt bezoeken zijn: Manschappenbunker 501 & Geschutsbunker 676 & Keukenbunker.

b bunker

Bunker Bremen

Bunker Bremen

Dit is een munitiebunker en diende als opslag van munitie van het FLAK geschut in het Vinetaduin.