Menu

Vinetaduin

Terug naar overzicht
Vinetaduin
Vinetaduin

Het Vinetaduin herbergt een voor Nederland unieke combinatie van vier lagen krijgsgeschiedenis uit de 20e eeuw. Midden in een beschermd natuurgebied liggen Nederlandse kazematten uit 1914-1918, een Nederlandse geschutbatterij uit 1937-1940, een Duitse kustbatterij uit 1940-1945 en een Amerikaans communicatie station uit 1967. Met andere woorden: alle krijgsperioden uit de vorige eeuw hebben hier hun sporen achterlaten.

Momenteel is het Vinetaduin een prachtig natura 2000 gebied met zeldzame bewoners, waaronder verschillende overwinterende vleermuissoorten. Het gebied is in eigendom van het Zuid-Hollands Landschap en normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek.

De tijd heeft hier duidelijk niet stil gestaan en inmiddels zijn de bunkers overgenomen door bijzondere flora & fauna. Deze vergankelijkheid laten we je graag zien tijdens Bunkerdag door middel van een uitgestippelde route langs de bunkers. De route loopt ook langs Bunker Bremen, dat ingericht is als museum.

Vergeet je zaklamp niet! De bunkers en gangen zijn niet rolstoeltoegankelijk.

(Luchtfoto's: Arthur van Beveren)

Andere activiteiten in de buurt

r rondleiding

(VOL) Vinetaduin gangenstelsel

(VOL) Vinetaduin gangenstelsel

Het 450 meter lange gangenstelsel verbond de manschappenbunkers aan elkaar en zorgde ervoor dat de soldaten veilig op hun post in de geschutsbunkers konden komen. Durf jij een kijkje te nemen? Reserveren verplicht!

b bunker

Bunker Bremen

Bunker Bremen

Dit is een munitiebunker en diende als opslag van munitie van het FLAK geschut in het Vinetaduin.

b bunker

Fort 1881

Fort 1881

Dit kustverdedigingsfort is nu een museum en vertelt over het leven in het fort in oorlogstijd en de rol die het speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.