Menu

Veteranen vertellen

Terug naar overzicht
Veteranen vertellen
Veteranen vertellen

In het bezoekerscentrum van het Kazemattenmuseum draait de gehele dag door de film: “veteranen vertellen”. Daarin vertellen veteranen die in mei 1940 vochten op Kornwerderzand hun verhaal over de spannende meidagen. Jan van Dokkum, Abe Leyenaar, Willem IJzerreef, Roelof Korporaal en Willem Pronk vertellen over de strijd en hun eigen ervaringen. 

Zo vertelt Willem Pronk dat hij zich als vrijwilliger opgaf om tijdens de Duitse artilleriebeschietingen het vastzittende luik voor het kanon in Kazemat 6 los te slaan met een voorhamer, zodat dat kanon weer gebruikt kon worden. Hij gaf zich op omdat hij de jongste was en nog niet getrouwd. Achteraf realiseerde hij hoeveel geluk hij heeft gehad tijdens deze gevaarlijke klus.

De film wordt doorlopend vertoond in het Kazemattenmuseum.

Andere activiteiten in de buurt

r rondleiding

Instaprondleiding bij het Kazemattenmuseum

Instaprondleiding bij het Kazemattenmuseum

Loop mee met een van de instaprondleidingen om meer van de verhalen van Kornwerderzand te horen. Tijdens de rondleiding bezoek je onder meer de Kazematten 4 en 14 en de Duitse bunker 18. 

f filmvertoning

Animatiefilm: rol Koninklijke Marine - meidagen 1940

Animatiefilm: rol Koninklijke Marine - meidagen 1940

Met zeven schermen word je in 7 minuten meegenomen in het verhaal van de Koninklijke Marine tijdens de meidagen van 1940.

b bunker

Kazemattenmuseum

Kazemattenmuseum

Op deze plek wisten 225 Nederlandse soldaten ruim 15.000 Duitsers tegen te houden.