Menu

V143 Radarbunker

Terug naar overzicht
V143 Radarbunker
V143 Radarbunker

Deze zeldzame radarbunker van het type V143 is in september 1943 opgeleverd. Een groot radarscherm van het type Mammut stond op deze bunker opgesteld. De V143 verkeert nog in zeer goede staat, zo zijn er nog resten van een originele camouflage patroon en markeringen te zien. Je leert hier alles over Stelling WN63 waarbinnen deze bunker zich bevindt en over de werking van de radar. Bijzonder is dat in de Mammutbunker de antennekabels nog aanwezig zijn.

De haven van IJmuiden moest extra beschermd worden. De ring van wel 1100 bunkers en andere verdedigingswerken werd de Festung IJmuiden genoemd. De Festung was rondom verdedigd en bestond uit een Seefront, Landfront en een Tiefzone. Van al deze onderdelen zijn in Wijk aan Zee restanten aanwezig. In en om Wijk aan Zee liggen nog ongeveer 70 bunkers deels onder het zand verborgen.

In de bunker staat nu een maquette van de radarbunker compleet met radarscherm.

Let op: om deze bunker te bereiken moet je aardig wat trappen beklimmen en lopen door het duin. Een bezoek is helaas niet geschikt voor mensen in een rolstoel of slecht ter been. Eenmaal bij de bunker is deze wel goed te bezoeken, zonder vies te worden.

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Marine Artillerie Abteilung 201

Marine Artillerie Abteilung 201

Nu verstopt onder Hotel Het Hoge Duin liggen verschillende bunkers. Ze zijn gebruikt als fundering voor het hotel. Tijdens de Bunkerdag mag je er een kijkje nemen.

b bunker

Observatietoren WN 63

Observatietoren WN 63

Deze uitzichttoren is in privébezit en daarom eigenlijk nooit toegankelijk voor publiek. Tijdens de Bunkerdag gaat hij speciaal open!

b bunker

Manschappenbunker M151

Manschappenbunker M151

Dit Duitse personeelsonderkomen van het type Regelbau M151 diende als onderkomen voor 28 man marine personeel.