Menu

Telefooncentrale

Terug naar overzicht
Telefooncentrale
Telefooncentrale

De Stichting Historie Vliegveld Valkenburg (SHVV) heeft de telefooncentrale op voormalig marinevliegkamp Valkenburg omgebouwd tot een bezoekerscentrum. De bovengrondse bunker stamt uit de Koude Oorlog (1982). Hier kwamen alle telefoonlijnen voor het marinevliegkamp binnen, zodat de bunker continu bemand was. Die functie van communicatieknooppunt heeft het gebouw nog steeds, maar dan voor de op het terrein gevestigde bedrijven en de Theaterhangaar. 

Binnen is een vaste expositie te zien waarin de geschiedenis van het vliegveld (1939-2006) wordt verteld. In de expositie zijn voorwerpen, video’s en foto’s te zien, beginnend bij de meidagen van 1940 tot aan de sluiting wegens bezuinigingen in 2006. De bunker blijft zoveel mogelijk in de originele staat.


 

Andere activiteiten in de buurt

o overig

Atlantikwall tankmuur

Atlantikwall tankmuur

Langs de gehele lengte van de Boulevard van Katwijk lag in de Tweede Wereldoorlog een tankmuur als onderdeel was van de Atlantikwall.

b bunker

Museum Engelandvaarders

Museum Engelandvaarders

In Museum Engelandvaarders beleef je mee hoe mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten en vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voortzetten.

b bunker

Vleermuisbunker 37H

Vleermuisbunker 37H

Je bezoekt deze bunker onder begeleiding van een gids. Je hoort meer over de geschiedenis en de vleermuizen die er leven.