Menu

Stützpunkt Groede

Terug naar overzicht
Stützpunkt Groede
Stützpunkt Groede

Het unieke bunkerdorp Groede (Stp.Gr) werd tussen 1942 en 1944 aangelegd.  

Als soldaten van de Canadese 7de Infanterie brigade op 25 oktober de omgeving van Groede bevrijden, stuiten zij tot hun verbazing even buiten het dorp op een goed gecamoufleerd Duits 'bunkerdorp', onderdeel van de Atlantikwall. Het lijkt een gewoon dorp met straten en woonhuizen, maar in werkelijkheid is het een regionaal hoofdkwartier en Stützpunkt Groede. De bunkers hebben daken, opgeschilderde deuren en ramen of zijn anderszins alledaags gecamoufleerd. Verder zijn er twee Tobruk-gevechtsbunkers, betonwegen en een licht Flak-luchtafweerkanon. De artillerie-, manschappen-, munitie- en hospitaalbunkers hebben namen als "Villa Saarland", ''Villa Freundlich" en "Villa Mosselland". 

De voormalige artilleriestelling werd dankzij het hertenkamp voor ingrijpende sloopactiviteiten gevrijwaard. Door de aarden wallen die na de Tweede Wereldoorlog waren aangebracht te verwijderen kwamen de bunkers weer bloot te liggen. Ook de originele opgeschilderde ramen en deuren werden weer zichtbaar. In de keukenbunker zijn de bijzondere fresco's op de plafonds goed bewaard gebleven.

Van de elf aanwezige bunkers en een tobruk zijn er tijdens Bunkerdag acht open voor publiek. Rondleidingen zijn mogelijk op aanvraag op de dag zelf.

Groede is een perfecte locatie voor wie er met het gezin op uit trekt tijdens Bunkerdag. Er is namelijk een klimtoren, kinderboerderij, hertenpark, waterkamer, doolhof en vlonderbos. In het restaurant kan een hapje en drankje genuttigd worden.

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Sanitätsunterstand 134/S

Deze bunker zal voor het eerst tijdens Bunkerdag te bezichtigen zijn en is met een tentoonstelling ingericht.

e expositie

Tentoonstelling Stützpunkt Groede - 75 jaar herinnering Slag om de Schelde

Tentoonstelling Stützpunkt Groede - 75 jaar herinnering Slag om de Schelde

b bunker

Hospitaalbunker

Hospitaalbunker

Dit is de enige Hospitaalbunker van het type M159 die in Nederland te vinden is.