Menu

Stutzpunkt Groede

Terug naar overzicht
Stutzpunkt Groede
Stutzpunkt Groede

Het unieke bunkerdorp Groede (Stp.Gr) werd tussen 1942 en 1944 aangelegd.  

Als soldaten van de Canadese 7de Infanterie brigade op 25 oktober de omgeving van Groede bevrijden, stuiten zij tot hun verbazing even buiten het dorp op een goed gecamoufleerd Duits 'bunkerdorp', onderdeel van de Atlantikwall. Het lijkt een gewoon dorp met straten en woonhuizen, maar in werkelijkheid is het een regionaal hoofdkwartier en Stützpunkt Groede. De elf bunkers hebben daken, opgeschilderde deuren en ramen of zijn anderszins alledaags gecamoufleerd. Verder zijn er twee Tobruk-gevechtsbunkers, betonwegen en een licht Flak-luchtafweerkanon. De artillerie-, manschappen-, munitie- en hospitaalbunkers hebben namen als "Villa Saarland", ''Villa Freundlich" en "Villa Mosselland". 

De voormalige artilleriestelling werd dankzij het hertenkamp voor ingrijpende sloopactiviteiten gevrijwaard. Door de aarden wallen die na de Tweede Wereldoorlog waren aangebracht te verwijderen kwamen de bunkers weer bloot te liggen. Ook de originele opgeschilderde ramen en deuren werden weer zichtbaar. In de hospitaalbunker zijn de bijzondere fresco's op de plafonds goed bewaard gebleven.

Van de elf aanwezige bunkers en een tobruk zijn er tijdens Bunkerdag zes open voor publiek. Rondleidingen zijn mogelijk op aanvraag op de dag zelf.

Groede is een perfecte locatie voor wie er met het gezin op uit trekt tijdens Bunkerdag. Er is namelijk een klimtoren, kinderboerderij, hertenpark, waterkamer, doolhof en vlonderbos. In het restaurant kan een hapje en drankje genuttigd worden.

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Bunkermuseum Zoutelande

Bunkermuseum Zoutelande

In de duinen van Zoutelande liggen een personeelsbunker (type 502) en een observatiebunker (type 143). In beide bunkers is het Bunkermuseum Zoutelande gevestigd. 

b bunker

Observatiebunker Oranjemolen

Observatiebunker Oranjemolen

Deze observatiebunker van het type 143 vind je bij de Oranjemolen in Vlissingen. Hij is gebouwd in 1943 als waarnemingspost voor een artilleriebatterij.

l lezing

Flitslezingen: De Enigma

Flitslezingen: De Enigma

Het kraken van de cryptomachine Enigma zorgde voor een keerpunt in de oorlog. Hoe werkte hij en hoe werd hij gekraakt?