Menu

Stutzpunkt Groede

Terug naar overzicht
Stutzpunkt Groede
Stutzpunkt Groede

Het unieke bunkerdorp Groede (Stp.Gr) werd tussen 1942 en 1944 aangelegd.  

Als soldaten van de Canadese 7de Infanterie brigade op 25 oktober de omgeving van Groede bevrijden, stuiten zij tot hun verbazing even buiten het dorp op een goed gecamoufleerd Duits 'bunkerdorp', onderdeel van de Atlantikwall. Het lijkt een gewoon dorp met straten en woonhuizen, maar in werkelijkheid is het een regionaal hoofdkwartier en Stützpunkt Groede. De elf bunkers hebben daken, opgeschilderde deuren en ramen of zijn anderszins alledaags gecamoufleerd. Verder zijn er twee Tobruk-gevechtsbunkers, betonwegen en een licht Flak-luchtafweerkanon. De artillerie-, manschappen-, munitie- en hospitaalbunkers hebben namen als "Villa Saarland", ''Villa Freundlich" en "Villa Mosselland". 

De voormalige artilleriestelling werd dankzij het hertenkamp voor ingrijpende sloopactiviteiten gevrijwaard. Door de aarden wallen die na de Tweede Wereldoorlog waren aangebracht te verwijderen kwamen de bunkers weer bloot te liggen. Ook de originele opgeschilderde ramen en deuren werden weer zichtbaar. In de hospitaalbunker zijn de bijzondere fresco's op de plafonds goed bewaard gebleven.

Van de elf aanwezige bunkers en een tobruk zijn er tijdens Bunkerdag zes open voor publiek. Rondleidingen zijn mogelijk op aanvraag op de dag zelf.

Groede is een perfecte locatie voor wie er met het gezin op uit trekt tijdens Bunkerdag. Er is namelijk een klimtoren, kinderboerderij, hertenpark, waterkamer, doolhof en vlonderbos. In het restaurant kan een hapje en drankje genuttigd worden.

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Keukenbunker 134

Keukenbunker 134

In deze keukenbunker vind je nog drie rookkanalen. Ook is er schade te zien van de gevechten op 2 en 3 november 1944. 

e expositie

Originele uniformen

Originele uniformen

Bij de bunkers in Dishoek bekijk je een aantal hele bijzondere originele legeruniformen.

b bunker

Hospitaalbunker

Hospitaalbunker

Dit is de enige Hospitaalbunker van het type M159 die in Nederland te vinden is.