Menu

Sperre Arendsduin: Manschappenbunker 501 & Geschutsbunker 676 & Keukenbunker

Terug naar overzicht
Sperre Arendsduin: Manschappenbunker 501 & Geschutsbunker 676 & Keukenbunker
Sperre Arendsduin: Manschappenbunker 501 & Geschutsbunker 676 & Keukenbunker

Het Widerstandsnest 53 waar deze drie bunkers toe behoren, vormde de noordwestelijke toegang (Sperre) tot de Festung Hoek van Holland. In de omgeving bevinden zich diverse bunkers van verschillende typen. Aan de oostkant van de N211 liggen enkele heuveltjes, bebouwd met woningen. Daaronder liggen drie manschappenbunkers, twee munitiemagazijnen en een keuken met eetzaal verborgen.

In de theetuin van de Intratuin is de manschappenbunker van het type 501 te bekijken. Dit type bunker was een eenvoudige bunker die onderdak bood aan 9 manschappen en 1 onderofficier. Dit was de kleinste eenheid binnen het Duitse leger, een Gruppe. In de manschappenruimte had iedere soldaat 2 m2 voor zichzelf, inclusief de plaats voor zijn bed en de kast voor zijn persoonlijke uitrusting. De soldaten sliepen in stapelbedden van drie hoog. Het meubilair bestond verder uit een tafel en krukjes ook was hier een bunkerkachel waarop ze konden koken en bakken.

Nog wat verder achterin de theetuin staat een kanonbunker van het type 676. Deze bunker heeft een 2 meter dik dak van gewapend beton. Veel Duitse infanterie gevechtsbunkers waren ingericht voor een mobiel anti-tank kanon. Deze kanonnen konden, indien nodig, naar buiten worden gereden en op andere plaatsen worden ingezet.

Tot slot is er een voormalig keukenbunker te bezichtigen. Binnen W.N. 53 H liggen twee keukengebouwen en één kantinegebouw. De keukengebouwen waren meestal opgetrokken uit baksteen en in een aantal gevallen voorzien van een betonnen dak- en vloerconstructie. Hier werd het eten bereid voor alle manschappen binnen het widerstandsnest. 

Vrijwilligers van Stichting Fort aan den Hoek van Holland zijn tijdens Bunkerdag aanwezig en zullen uitleg geven bij de verschillende bunkers. Ook wordt de film 'De Verborgen Grens' vertoond met unieke beelden van de bouw van de Atlantikwall. 

Andere activiteiten in de buurt

o overig

Zeetoren randprogramma

Zeetoren randprogramma

Ben jij in voor een beetje spanning? Dan zijn deze activiteiten bij de Zeetoren misschien wel wat voor jou!

f filmvertoning

Film: De Verborgen Grens

Film: De Verborgen Grens

De film De verborgen grens laat zien wat de gevolgen zijn geweest van de aanleg van de Atlantikwall, en hoe deze verdedigingslinie het dagelijkse leven van de inwoners van de Nederlandse kuststreek beïnvloedde.

b bunker

Zeetoren

Zeetoren

De Zeetoren werd in de Tweede Wereldoorlog gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall en deed dienst als radarpost in de 'Festung Hoek van Holland' vanwaar de Duitsers dag en nacht naar de eventueel aankomende vijand uitkeken.