Menu

(VOL) Rondleiding Atoombunker Schedeldoekshaven

Terug naar overzicht
(VOL) Rondleiding Atoombunker Schedeldoekshaven
(VOL) Rondleiding Atoombunker Schedeldoekshaven

Speciaal voor de Bunkerdag gaat de voormalige atoombunker Schedeldoekshaven open voor publiek. Er worden zes rondleidingen verzorgd in deze ‘noodzetel’, met per keer plek voor maximaal vijftien personen. 

Diverse ministeries bouwden in de jaren zeventig atoombunkers om te kunnen schuilen voor een nucleaire aanval door Rusland. Ook onder de voormalige panden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Veiligheid en Justitie aan de Schedeldoekshaven zitten bunkers die dienst deden als schuilplaats en commandopost voor bewindslieden en ambtenaren.

De noodzetel telt twee verdiepingen diep en heeft een oppervlakte van 2.000 vierkante meter. De ondergrondse buitenmuren zijn 100 centimeter dik en het plafond zelfs 200 centimeter dik beton. De noodzetel aan de Schedeldoekshaven behoort tot de grootste naoorlogse civiele schuilplaatsen in Nederland. In 2013 werd het voormalige ministerie en de bijhorende bunker overgedragen aan de gemeente Den Haag. Er zijn nog geen plannen voor een nieuwe functie voor de ruimtes. De atoombunker is daarom definitief gesloten. 

Tijden:
10.00-11.00 uur  VOL
11.00-12.00 uur  VOL
12.00-13.00 uur  VOL
13.00-14.00 uur  VOL
14.00-15.00 uur  VOL
15.00-16.00 uur  VOL
16.00-17.00 uur  VOL

Vooraf inschrijven is verplicht. Het is niet meer mogelijk om je in te schrijven. Alle rondleidingen zitten vol. 

LET OP:
Verzamelen in Atrium van stadhuis
Neem je legitimatiebewijs mee
Roken en dieren niet toegestaan

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Manschappenbunker 622

Manschappenbunker 622

Deze bunker vormt een tijdscapsule van twee oorlogen. Het is een manschappenbunker van het type 622. 

o overig

Dertiendagh boek en Escape Experience

Dertiendagh boek en Escape Experience

Op deze locatie kun je de Dertiendagh Escape Experience spelen, een mobiel puzzelspel zoals ook in escaperooms wordt gespeeld.

b bunker

Keukenbunker 645

Keukenbunker 645

Deze keukenbunker is tijdens de Koude Oorlog hergebruikt waardoor het interieur goed bewaard is gebleven, inclusief de originele luchtzuiveringapparatuur! Neem je zaklamp mee en ontdek zelf wat er nog van het interieur over is.