Menu

Nationaal Monument Oranjehotel

Terug naar overzicht
Nationaal Monument Oranjehotel
Nationaal Monument Oranjehotel

Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Duitse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ruim 25.000 mensen zaten hier tussen 1940 en 1945 opgesloten, vaak omdat ze in het verzet kwamen tegen de Duitse bezetter. Bekende mensen als 'Soldaat van Oranje' Erik Hazelhoff Roelfzema, Rudolph Cleveringa, Titus Brandsma, Simon Vestdijk, Pim Boellaard, George Maduro (Madurodam is naar hem vernoemd) en Corrie ten Boom zater hier gevangen. Maar ook joden, communisten, Jehova's getuigen en anderen die de Duitse wetten hadden overtreden. 

Het herinneringscentrum doet dit jaar tijdens de Bunkerdag voor de eerste keer mee!

Andere activiteiten in de buurt

k kinderactiviteit

Oranjehotel - Speurtocht voor jonge bezoekers

Speciaal voor jonge bezoekers is een speurtocht samengesteld. Kom achter het verhaal van Helen of Frits, twee gevangenen in het Oranjehotel.

w wandeling

Wandeling 'Waterwinning tijdens de Tweede Wereldoorlog'

Wandeling 'Waterwinning tijdens de Tweede Wereldoorlog'

Hoe ging het met de productie en leveren van drinkwater tijdens de Tweede Wereldoorlog? Ontdek het tijdens deze wandeling door prachtig natuurgebied. 

b bunker

Atlantikwall Museum Scheveningen

Atlantikwall Museum Scheveningen

Bijna alle bunkers van dit complex zijn nog aanwezig. Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen heeft de commandobunker, een manschappenbunker en een toiletbunker weer toegankelijk gemaakt en authentiek ingericht.