Menu

Manschappenbunker M151

Terug naar overzicht
Manschappenbunker M151
Manschappenbunker M151

Dit Duitse personeelsonderkomen van het type Regelbau M151 diende als onderkomen voor 28 marine personeel van de Artillerie Abteilung en de Marine Funkmeβabteilung. In de bunker zitten de houten planken nog waarin de bedden van de soldaten bevestigd zaten. Ook hangt hier een levensgroot panorama van Wijk aan Zee met plaatsbepaling van de verschillende bunkers op de kaart. 

Deze manschappenbunker is onderdeel van de Festung IJmuiden. De Festung was rondom verdedigd en bestond uit een Seefront, Landfront en een Tiefzone. Van al deze onderdelen zijn in Wijk aan Zee restanten aanwezig. In en om Wijk aan Zee liggen nog ongeveer 70 bunkers deels onder het zand verborgen. In de bunker hangt een mooi panorama van het dorp waarop alle bunkers zijn weergegeven.

Om de bunker te bereiken moet je eerst een flinke trap beklimmen om het duin in te komen. Daarna moet je een stuk door het duinzand lopen.

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Marine Artillerie Abteilung 201

Marine Artillerie Abteilung 201

Nu verstopt onder Hotel Het Hoge Duin liggen verschillende bunkers. Ze zijn gebruikt als fundering voor het hotel. Tijdens de Bunkerdag mag je er een kijkje nemen.

b bunker

Observatietoren WN 63

Observatietoren WN 63

Deze uitzichttoren is in privébezit en daarom eigenlijk nooit toegankelijk voor publiek. Tijdens de Bunkerdag gaat hij speciaal open!

b bunker

V143 Radarbunker

V143 Radarbunker

Deze zeldzame radarbunker van het type V143 is in september 1943 opgeleverd.