Menu

Kroontjesbunker FL250

Terug naar overzicht
Kroontjesbunker FL250
Kroontjesbunker FL250

Deze FL250 Flakgruppenkommandostand kreeg de bijnaam 'Kroontjesbunker' vanwege de vorm van de toren. In de bunker werden middels een glazen plotterwand gegevens over vliegroutes en passerende vliegtuigen verzameld en doorgegeven aan verderop gelegen Flak-batterijen. In het verderop gelegen gebied werd er gekeken naar de te verwachten vliegroutes en het aantal vliegtuigen. Deze gegevens werden verkregen van de radarposten, opgesteld in de duinen langs de kust. Door samen te werken met de verder gelegen stellingen (o.a. de Zander in Zandvoort en de Tiger in Terschelling) ontstond er een aaneengeschakelde ketting van waarnemingen. Elke vliegbeweging kon op deze manier gevolgd worden.

Deze bunker is bijzonder omdat het de enige van dit type is in Nederland die nog intact is. 

Deze bunker is gelegen in een natuurgebied. Blijf daarom op de aangegeven wandelpaden. Er kan het beste geparkeerd worden boven bij fort Kijkduin, vanaf hier is het 5 minuten lopen door de duinen. Fietsers en wandelaars kunnen ook via de ingang aan de Duinweg (Huisduinen) naar de Kroontjesbunker komen.

Tip: neem een zaklamp mee om deze bunker optimaal te ontdekken.

Door hoge drempels en trapjes is deze bunker niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. 

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

638 Sani (hospitaalbunker)

638 Sani (hospitaalbunker)

Deze bunker is van het bijzondere type 638 en is bedoeld voor de eerste behoefte aan medische hulp bij een aanval.

b bunker

Telefoonbunker 616

Telefoonbunker 616

Deze telefoonbunker is een van de laatste drie die er in Nederland staan, waarbij deze ook nog eens in spiegelbeeld is gebouwd.

b bunker

Geschutsbunker M219

Geschutsbunker M219

In de hele Atlantikwall staan maar twee bunkers van dit type.