Menu

Kroontjesbunker FL250

Terug naar overzicht
Kroontjesbunker FL250
Kroontjesbunker FL250

Deze FL250 Flakgruppenkommandostand kreeg de bijnaam 'Kroontjesbunker' vanwege de vorm van de toren. In de bunker werden middels een glazen plotterwand gegevens over vliegroutes en passerende vliegtuigen verzameld en doorgegeven aan verderop gelegen Flak-batterijen. In het verderop gelegen gebied werd er gekeken naar de te verwachten vliegroutes en het aantal vliegtuigen. Deze gegevens werden verkregen van de radarposten, opgesteld in de duinen langs de kust. Door samen te werken met de verder gelegen stellingen (o.a. de Zander in Zandvoort en de Tiger in Terschelling) ontstond er een aaneengeschakelde ketting van waarnemingen. Elke vliegbeweging kon op deze manier gevolgd worden.

Deze bunker is bijzonder omdat het de enige van dit type is in Nederland die nog intact is. 

Deze bunker is gelegen in een natuurgebied. Blijf daarom op de aangegeven wandelpaden. Er kan het beste geparkeerd worden boven bij fort Kijkduin, vanaf hier is het 5 minuten lopen door de duinen. Fietsers en wandelaars kunnen ook via de ingang aan de Duinweg (Huisduinen) naar de Kroontjesbunker komen.

Tip: neem een zaklamp mee om deze bunker optimaal te ontdekken.

Door hoge drempels en trapjes is deze bunker niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. 

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Batterij Begraafplaats

Batterij Begraafplaats

Deze geschutsopstelling is gebouwd tussen de twee wereldoorlogen en bestond uit drie geschutsbeddingen met munitiebergplaatsen en een manschappenonderkomen.

b bunker

Atlantikwall Centrum

Atlantikwall Centrum

Jarenlang was het Administratiegebouw in Huisduinen een omstreden herinnering aan het oorlogsverleden van de stad Den Helder. Maar nu deze zwarte bladzijde steeds verder achter ons ligt, komen er nieuwe impulsen om de herinnering aan de betekenisvolle periode in onze geschiedenis levend te houden. 

b bunker

638 Sani (hospitaalbunker)

638 Sani (hospitaalbunker)

Deze bunker is van het bijzondere type 638 en is bedoeld voor de eerste behoefte aan medische hulp bij een aanval.