Menu

Katwijks Museum

Terug naar overzicht
Katwijks Museum
Katwijks Museum

Het Katwijks museum ligt in het centrum van het voormalig vissersdorp Katwijk. En combineert een bijzondere collectie schilderijen van buitenlandse en Nederlandse schilders, die aangetrokken werden door de kunstenaarskolonie Katwijk, met een fraaie verzameling lokale en streek gebonden bezienswaardigheden.

Fotopresentatie
In het museum is een fotopresentatie ingericht over de bouw van de Atlantikwall. De hele boulevard moest daarvoor afgebroken worden.De foto’s laten de kaalslag zien. Alleen de Oude Kerk staat nog overeind mede dankzij vertragingstactieken m.b.t. de papierwinkel. Alleen de toren moest het ontgelden.

De Engelandvaarders
Voor zover bekend zijn 35 jonge mannen betrokken geweest bij twaalf pogingen, de meeste in een (vouw)kano, om vanaf de kust (strand en de Uitwatering) vanaf Katwijk naar Engeland over te steken. Van deze 35 bereikten acht mannen in vier kano’s na een tocht van enkele dagen Engeland. De andere acht pogingen liepen op een mislukking uit. Sommigen ondernamen een tweede poging over zee of juist over land en bij sommigen lukte het toen wel om ondanks vele gevaren in Engeland aan te komen.

Op de zolderverdieping van het museum hangt een kano die daadwerkelijk is gebruikt.

Filmpresentaties
Daarnaast worden de hele dag door twee films getoond: De film Stormgetij en de film De Verborgen Grens. Deze laatste film geeft in 20 minuten een goede kennismaking met de geschiedenis van de Atlantikwall.

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Tankmuur in Panbos

Tankmuur in Panbos

Wandel door het mooie Panbos naar de tankmuur. Zie van dichtbij hoe dik de muren zijn. 

f filmvertoning

Film 'De Verborgen Grens'

Film 'De Verborgen Grens'

De Verborgen Grens is een educatieve film over de door de bezetter opgeworpen kustverdediging in Nederland en bevat niet eerder getoond filmmateriaal en foto’s uit privécollecties en archieven.

o overig

Atlantikwall tankmuur

Atlantikwall tankmuur

Langs de gehele lengte van de Boulevard van Katwijk lag in de Tweede Wereldoorlog een tankmuur als onderdeel was van de Atlantikwall.