Menu

MG-bunker type 630

Terug naar overzicht
MG-bunker type 630
MG-bunker type 630

Deze bunker lag jarenlang verstopt onder het zand. Hierdoor is een geschiedenis van vernieling en graffiti bespaard gebleven. De oorspronkelijke Duitse opschriften zijn soms nog te lezen. Onlangs is hij toegankelijk gemaakt en tijdens Bunkerdag zal hij voor het eerst te bezichtigen zijn. 

Het gaat hier om een MG-bunker van het type 630. MG staat voor machinegeweer. Vanuit de bunker bestreek het geweer het kanaal, de Scheldewerf en de brug naar de werf. Binnen vind je meerdere kamers. De grootste ruimte was het slaapvertrek van zes soldaten. Vanuit deze kamer kun je een kleine munitieruimte met periscoop betreden. Daarachter bevindt zich de gevechtsruimte. Hier stond een mitrailleur opgesteld achter een dubbele pantserstalen plaat. In het beton zijn nog sporen van beschieting te zien. De bunker is flink onder vuur genomen door de geallieerden. 

Let op: de bunker bevindt zich midden in een broedgebied van meeuwen. Neem een paraplu mee om meeuwenpoep op je kleding te voorkomen. 

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Commandobunker 621

Commandobunker 621

Deze commandobunker is gecamoufleerd als een woonhuis, compleet met opgeschilderde ramen en een nepdak. Hij is voor het eerst open voor publiek. 

b bunker

Observatiebunker Oranjemolen

Observatiebunker Oranjemolen

Deze observatiebunker van het type 143 vind je bij de Oranjemolen in Vlissingen. Hij is gebouwd in 1943 als waarnemingspost voor een artilleriebatterij.

b bunker

Communicatiebunker 618 Toorenvliedt

Communicatiebunker 618 Toorenvliedt

Toorenvliedt is nog het enige intacte divisiehoofdkwartier in Nederland en het meest complete binnen de Atlantikwall.