Menu

Fort aan den Sint Aagtendijk

Terug naar overzicht
Fort aan den Sint Aagtendijk
Fort aan den Sint Aagtendijk

Dit fort dateert uit 1899 en maakte deel uit van de Stelling van Amsterdam. Net als veel andere forten, werd het tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik genomen door de Duitse bezetter. Het fort werd gebruikt als munitieopslagplaats.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort bewoond door 21 Georgische soldaten. Zij behoorden tot de grote groep soldaten die aan het Oostfront gevangen werden genomen en gedwongen in Duitse dienst zaten. Deze Georgiërs waren afkomstig van een groter bataljon Georgische soldaten die vanaf september 1943 in Zandvoort gestationeerd waren. In de winter van 1945 werd dit bataljon naar Texel overgebracht. In april 1945 kwamen deze Georgiërs op Texel in opstand tegen de Duitsers. Tegelijkertijd kwam de Georgische groep op Fort aan de St. Aagtendijk in contact met een lid van de Binnenlandse Strijdkrachten (bundeling van verschillende verzetsgroepen in de Tweede Wereldoorlog). De Georgiërs stolen munitie en granaten voor deze verzetsgroep. Op 20 april 1945 ging het mis en werden zij betrapt door een van de Duitse sergeanten. De Duitse soldaten waren mogelijk ter gelegenheid van Hitlers verjaardag en de naderende Duitse ondergang flink aan de drank gegaan. Aangekomen bij het fort werden de 15 aanwezige Georgische soldaten op brute wijze vermoord. Eén Georgiër wist te ontsnappen, maar ook hij werd later die nacht doodgeschoten. Hun lijken werden gedumpt in een massagraf op het fortterrein. In maart 1946 werden de vermoorde soldaten opgegraven en herbegraven op het Russische Ereveld in Leusden.

Andere activiteiten in de buurt

k kinderactiviteit

Randprogramma Fort aan den Sint Aagtendijk

Randprogramma Fort aan den Sint Aagtendijk

Ontdek het fort tijdens de rondleiding. Kinderen kunnen creatief aan de slag. 

v vervoer

Historische pendeldienst

Historische pendeldienst

Laat je tijdens de Bunkerdag in stijl vervoeren! Keep Them Rolling heeft allerlei voertuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt of gefabriceerd zijn.

b bunker

Küver 451a

Küver 451a

Deze Duitse personeelsbunker van het type Küver 451a maakte deel uit van WN 122 in het Landfront.