Menu

Fort 1881

Terug naar overzicht
Fort 1881
Fort 1881

Fort aan den Hoek (Fort 1881) is tussen 1881 en 1889 gebouwd als onderdeel van de Nederlandse kustverdediging. Het doel was het beschermen van de Nieuwe Waterweg. Op 16 mei 1940 valt het fort in Duitse handen. Duitse krijgsgevangen worden vrijgelaten, Nederlandse soldaten worden gevangen genomen en het fort wordt in gebruik genomen als hoofdkwartier van de MMA 205. Ook werd het fort een ziekenhuis en een broodfabriek. Er werden wel 5.000 broden per dag gebakken voor de 8.000 Duitse die in de omgeving gestationeerd zijn

Er zijn nog veel zichtbare ingrepen van de Duitse bezetter te zien. Ook kun je in de gevangeniscellen nog de teksten lezen die de gevangenen daar hebben achtergelaten. Het fort telt 107 kamers, 3 km gangenstelsel, twee bakkerijen, een waterfabriek met een opslag van 220.000 liter drinkwater. Het water van het Fort is naar Brouwerij Noordt in Rotterdam gebracht. Daar wordt er een bijzondere pilsener van gebrouwen. Tijdens Bunkerdag kun je hem voor voor een introductieprijs proeven. 

In het fort is een museum ingericht met twee films: De Verborgen Grens vertelt in 20 minuten tijd het verhaal over de Atlantikwall. In de ander film wordt de laatste vergadering van het kabinet op 13 mei 1940 getoond. De laatste vergadering is met authentieke beelden van kabinet De Geer. De film draait in de zaal waar ook werkelijk de vergadering heeft plaatsgevonden.

De Marechaussee kantine is geopend met restaurant en terras. 

Andere activiteiten in de buurt

r rondleiding

(VOL) Vinetaduin gangenstelsel

(VOL) Vinetaduin gangenstelsel

Het 450 meter lange gangenstelsel verbond de manschappenbunkers aan elkaar en zorgde ervoor dat de soldaten veilig op hun post in de geschutsbunkers konden komen. Durf jij een kijkje te nemen? Reserveren verplicht!

b bunker

Bunker Bremen

Bunker Bremen

Dit is een munitiebunker en diende als opslag van munitie van het FLAK geschut in het Vinetaduin.

b bunker

Vinetaduin

Vinetaduin

In het Vinetaduin liggen meerdere lagen krijgsgeschiedenis onder en naast elkaar. Loop op eigen gelegenheid door het prachtige natuurgebied en breng een bezoek aan de bunkers.