Menu

Flitslezingen: De Enigma

Terug naar overzicht
Flitslezingen: De Enigma
Flitslezingen: De Enigma

De cryptomachine Enigma kreeg een grote bekendheid in de Tweede Wereldoorlog. In Zeeland is de Enigma veel gebruikt tijdens de Strijd om de Westerschelde in september 1944. Jarenlang was de Enigma een geheim apparaat, omgeven door een waas van geheimzinnigheid. Het kraken van deze machine was een keerpunt in de oorlog.

Maar wat was het precies? Hoe werkte hij? Hoe werden de berichten verstuurd en hoe werd de Enigma uiteindelijk gekraakt?
Tijdens de Bunkerdag zal er in de bunker in Dishoek een Enigma type M4 aanwezig zijn. Aan de hand van deze machine zal uitleg worden gegeven. Naast de Enigma zal er ook een originele Duitse Kübelwagen te zien zijn. 

Voor kinderen is er een elektronische replica aanwezig waarop een stuk geheimschrift kan worden ontcijferd.

De flitslezingen over de enigma worden doorlopend gegeven door Dan de Bruijn.  

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Commandobunker 621

Commandobunker 621

Deze commandobunker is gecamoufleerd als een woonhuis, compleet met opgeschilderde ramen en een nepdak. Hij is voor het eerst open voor publiek. 

b bunker

Bunkermuseum Zoutelande

Bunkermuseum Zoutelande

In de duinen van Zoutelande liggen een personeelsbunker (type 502) en een observatiebunker (type 143). In beide bunkers is het Bunkermuseum Zoutelande gevestigd. 

b bunker

Observatiebunker Oranjemolen

Observatiebunker Oranjemolen

Deze observatiebunker van het type 143 vind je bij de Oranjemolen in Vlissingen. Hij is gebouwd in 1943 als waarnemingspost voor een artilleriebatterij.