Fietsroute Voorne

Het Zuid-Hollandse kustlandschap is heel divers. De Duitsers werden geconfronteerd met zandstranden, uitgestrekte duingebieden, dijken, rivieren, eilanden, havens en bebouwing langs boulevards. Landinwaarts lagen polders met een nauw vertakt water- en wegennet en diverse steden en dorpen. Hier moest de infrastructuur zoals bruggen, spoorwegen, watergemalen, vliegvelden en industrie worden beschermd vanwege hun militaire of economische waarde. Vooral de bestuursstad Den Haag en de haven van Rotterdam, waartoe Hoek van Holland de poort vormt, waren van vitaal belang. De geografie en het strategisch belang bepaalde uiteindelijk in welke mate en hoe een gebied met verdedigingswerken werd ingericht. Zo ontstonden in Zuid-Holland verschillende verdedigingsgebieden, waar
Stützpunktgruppe Voorne er een van was. Het voormalige eiland vormde de zuidflank van de Festung Hoek van Holland en mede vanwege de aanwezige radarcomplexen werden er veel bunkers gebouwd.

Lengte: 40 km
Duur: ca. 4 uur
Start: Bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinstraat 12a, 3235 NK Rockanje

Download de fietsroute hier

Andere activiteiten in de buurt

Bezoek Biberbunker Oostvoorne

Er zijn voor reguliere rondleidingen door de Biberbunker 2 rondleidingen per dag (behoudens de woensdagen in juli en augustus). Kies bij uw reservering dus ook het juiste tijdstip. Juiste datum en verkeerde tijd kan weigeren aan de deur betekenen.
ontdek meer

Biberbunker

Deze unieke bunker is de enige toegankelijke in zijn soort. Ook is er een origineel luchtafweergeschut (FLAK) te zien. 
ontdek meer