Menu

Expositie: Verdrongen Landschap-Gedachten zijn Vrij

Terug naar overzicht
Expositie: Verdrongen Landschap-Gedachten zijn Vrij
Expositie: Verdrongen Landschap-Gedachten zijn Vrij

“GEDACHTEN ZIJN VRIJ”

Bunkermuseum Terschelling opent dit jaar een nieuwe tentoonstellingsruimte in de Fourier Bunker G35. De eerste expo is ‘Verdrongen landschap’ van kunstenaar Jet Nijkamp.

Zij raakte geïnteresseerd in de na-oorlogse geschiedenis van de bunkers. Het (on)zichtbare verval, de door helmgras overgroeide buitenkant, de verborgen ruimtes aan de binnenkant. Ze tekende landschappen met bunkers van de Atlantikwall op verschillende plaatsen in Nederland en die op Terschelling in het bijzonder. De binnenkant van bunkers staat vol graffiti van alle tijden, expliciete beelden en teksten als vrije en geheime gedachten, goed verborgen aan de binnenkant van betonnen schedels. Een projectie in de G35 laat foto’s daarvan zien onder het motto Gedachten zijn vrij. Voor het hebben van gedachten kun je niet worden gestraft. Dat vonden de oude Romeinen ook en die vrijheid kan ons niet worden afgenomen. In dit kader komt er in de bunker ook poëzie van de Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, die hij speciaal voor deze tentoonstelling maakt.

In het bezoekerscentrum naast de G35 is behalve de permanente tentoonstelling over de Tiger een presentatie te zien met kleine bunkertekeningen van Jet Nijkamp. Daar is ook het boekje verkrijgbaar dat speciaal bij de tentoonstelling verschijnt.

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

G35 Fourier bunker

G35 Fourier bunker

Deze unieke bunker wordt speciaal voor Bunkerdag opengegraven. Hier lieten soldaten hun uniform aanmeten en werden zij voorzien van een uitrusting. 

b bunker

Berta Bunker

Berta Bunker

Deze commandobunker is de grootste in deze stelling en bestaat uit twee verdiepingen. 

b bunker

Bezoekerscentrum Terschelling

Bezoekerscentrum Terschelling

In deze voormalige Kantine vind je een expositie over de radarstelling De Tiger.