Menu

(VOL) Bunkernacht Staelduinse Bos

Terug naar overzicht
(VOL) Bunkernacht Staelduinse Bos
(VOL) Bunkernacht Staelduinse Bos

Gedurende de Tweede Wereldoorlog lag het Staelduinse Bos op veilige afstand van de kust in het noordelijke deel van de Duitse Vesting Hoek van Holland. Het is dan ook niet voor niks dat de bezetter koos om hier het hoofdkwartier van de Vesting te vestigen. Als je heel goed kijkt, dan zou je nog een cirkel kunnen waarnemen van de 28 bunkers met de commandobunker in het midden.

Tijdens de Koude Oorlog werd het complex in gebruik genomen door de Koninklijke Marine, die er munitie opsloeg.  

Nu hebben de bunkers een andere bestemming, namelijk het verblijf van vleermuizen. In dit afgesloten beschermd natuurgebied van het Zuid-Hollands Landschap vertoeven zij graag in alle rust.

Op de avond voor Bunkerdag organiseert het Zuid-Hollands Landschap 3 bijzondere bunker & vleermuis excursies. Onze gids neemt je mee langs de verschillende bunkers met in de hand een batdetector. Hiermee gaan we opzoek naar de verschillende soorten vleermuizen die leven in de bunkers en in het bos jagen. Uiteraard wordt de geschiedenis achter de bunkers uitgebreid verteld.

Deze excursie slaat een bijzondere brug tussen het militair erfgoed en de bijzondere natuurwaarden van het Staelduinse Bos. De eerste excursie van 21.00 uur is zeer geschikt voor kinderen onder begeleiding van een volwassene. Hoe later het wordt, hoe donkerder en spannender het wordt.

De Bunkernacht is alleen te boeken in combinatie met een ticket voor de Bunkerdag. Je ontvangt bij deelname aan een van deze avondexcursies het toegangsbewijs voor de Bunkerdag op zaterdag 25 mei 2019.  

De inschrijving voor de Bunkernacht is inmiddels gesloten. Alle rondleidingen zitten vol.

Heb je het net gemist? Volg ons op Facebook of Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Hier communiceren we tijdig inschrijvingsdata van bijzondere bunkerbezoeken met een beperkt aantal plekken. 

Andere activiteiten in de buurt

f filmvertoning

Film: De Verborgen Grens

Film: De Verborgen Grens

De film De verborgen grens laat zien wat de gevolgen zijn geweest van de aanleg van de Atlantikwall, en hoe deze verdedigingslinie het dagelijkse leven van de inwoners van de Nederlandse kuststreek beïnvloedde.

b bunker

Sperre Arendsduin: Manschappenbunker 501 & Geschutsbunker 676 & Keukenbunker

Sperre Arendsduin: Manschappenbunker 501 & Geschutsbunker 676 & Keukenbunker

Het Widerstandsnest 53 waar deze drie bunkers toe behoren vormde de noordwestelijke toegang (Sperre) tot de Festung Hoek van Holland.

b bunker

Fort 1881

Fort 1881

Dit kustverdedigingsfort is nu een museum en vertelt over het leven in het fort in oorlogstijd en de rol die het speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.