Menu

Bunkernacht op Schiermonnikoog

Terug naar overzicht
Bunkernacht op Schiermonnikoog
Bunkernacht op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog ligt er vandaag de dag vredig bij. Maar ook op dit eiland heeft de oorlog zijn sporen nagelaten. Tijdens een nachtwandeling duik je onder begeleiding van een gids het oorlogsverleden in. 

Vanaf Schiermonnikoog hield de Duitse bezetter met radar en radio de vliegbewegingen boven de Noordzee in de gaten. Een van de bunkers diende als communicatiecentrum. Op een glazen tafel projecteerden ze met lichtjes de koers van geallieerde en Duitse vliegtuigen. Hier is nu het museum gevestigd. 

Bij het Westerhofpad bezoek je een munitiebunker die enkele jaren geleden is uitgegraven. Pal erachter stond de Flak-Batterie. In de duinen liggen nog vier ronde betonnen platen, op elk ervan stond een kanon van het luchtafweergeschut. 

Naast de indrukwekkende oorlogsverhalen ervaar je ook de 'Dark Sky' van het eiland. Je beleeft de stilte en het donker, zoals hij ook in tijden van oorlog tijdens de verduisternis (inwoners moest alle lichten uitdoen, zodat geallieerde vliegtuigen zich moeilijk zouden kunnen oriënteren) ervaren werd. 

Datum: vrijdag 24 mei 
Start: om 22.00 uur bij fietsenstalling Restaurant Noderstraun/ Strandhotel (Badweg 32, Schiermonnikoog)
Duur: 1,5-2 uur
Kosten: 6 euro voor de excursie. Let op: dit is exclusief een ticket voor Bunkerdag op zaterdag 25 mei.

Vooraf inschrijven is verplicht.

Het is niet meer mogelijk om je in te schrijven voor de excursie op 24 mei, de rondleiding zit vol. Wel is het mogelijk om je in te schrijven voor een excursie op 25 mei. Let op, alleen bij genoeg aanmeldingen gaat deze excursie door. Inschrijven hiervoor kan via onderstaande link.

Schrijf je hier in voor de excursie op 25 mei.

Andere activiteiten in de buurt

e expositie

Expositie 'De Bevrijding van Schiermonnikoog'

Expositie 'De Bevrijding van Schiermonnikoog'

In Bunkermuseum Schlei is tijdens Bunkerdag een expositie te zien over de bevrijding, en specifiek de bevrijding van Schiermonnikoog.

b bunker

Wassermannbunker

Wassermannbunker

De Duitsers bouwden op het hoogste duin van het eiland een bunker die als radarsysteem moest fungeren. De radarmast pastte alleen niet op de bunker! 

b bunker

Munitiebunker

Munitiebunker

In deze bunker werd de munitie opgeslagen voor het luchtafweergeschut. Aan de buitenkant is de originele camouflage nog aanwezig.