Menu

Bunkermuseum Zoutelande

Terug naar overzicht
Bunkermuseum Zoutelande
Bunkermuseum Zoutelande

Zoutelande werd verdedigd door twee steunpunten, vernoemd naar de opera’s ‘Meistersinger’ en ‘Lohengrin' van de componist Richard Wagner. In de duinen van Zoutelande liggen een personeelsbunker (type 502) en een observatiebunker (type 143) die tot het Stützpunkt Lohengrin behoorden. De observatiebunker werd op het hoge duin gebouwd, waar vandaan de Duitsers niet alleen een uitstekend uitzicht hadden over de Scheldemonding en de stranden, maar tevens over het gehele eiland Walcheren. In beide bunkers is het Bunkermuseum Zoutelande gevestigd. 

Het personeelsonderkomen heeft de officiële benaming Regelbau 502 Doppelgruppenunterstand. Het was een bunker voor 20 soldaten. De wanden en het dak zijn twee meter dik, waardoor deze bunker de inslag van een bom kon weerstaan. 

De observatiebunker had een 20-ton zware pantserstalen waarnemingskoepel, die in het dak geïntegreerd was. Met een periscoop in de koepel kon het omliggende gebied geobserveerd worden. Bij een geallieerde invasie werden de locaties van vijandelijke troepen berekend in de rekenruimte en per telefoon of radio doorgegeven aan de batterijen in het achterland. 

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Observatiebunker Oranjemolen

Observatiebunker Oranjemolen

Deze observatiebunker van het type 143 vind je bij de Oranjemolen in Vlissingen. Hij is gebouwd in 1943 als waarnemingspost voor een artilleriebatterij.

l lezing

Flitslezingen: De Enigma

Flitslezingen: De Enigma

Het kraken van de cryptomachine Enigma zorgde voor een keerpunt in de oorlog. Hoe werkte hij en hoe werd hij gekraakt?

b bunker

Bunker 618 Toorenvliedt

Bunker 618 Toorenvliedt

Toorenvliedt is nog het enige intacte divisiehoofdkwartier in Nederland en het meest complete binnen de Atlantikwall.