Menu

Bunkermuseum Zoutelande

Terug naar overzicht
Bunkermuseum Zoutelande
Bunkermuseum Zoutelande

Zoutelande werd verdedigd door twee steunpunten, vernoemd naar de opera’s ‘Meistersinger’ en ‘Lohengrin' van de componist Richard Wagner. In de duinen van Zoutelande liggen een personeelsbunker (type 502) en een observatiebunker (type 143) die tot het Stützpunkt Lohengrin behoorden. De observatiebunker werd op het hoge duin gebouwd, waar vandaan de Duitsers niet alleen een uitstekend uitzicht hadden over de Scheldemonding en de stranden, maar tevens over het gehele eiland Walcheren. In beide bunkers is het Bunkermuseum Zoutelande gevestigd. 

Het personeelsonderkomen heeft de officiële benaming Regelbau 502 Doppelgruppenunterstand. Het was een bunker voor 20 soldaten. De wanden en het dak zijn twee meter dik, waardoor deze bunker de inslag van een zware bom kon weerstaan. 

De observatiebunker had een 20-ton zware pantserstalen waarnemingskoepel, die in het dak geïntegreerd was. Met een periscoop in de koepel kon het omliggende gebied geobserveerd worden. Bij een geallieerde invasie werden de locaties van vijandelijke troepen berekend in de rekenruimte en per telefoon of radio doorgegeven aan de batterijen in het achterland. 

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Munitiebunker M145 (1/2)

Munitiebunker M145 (1/2)

Bijzonder is dat er nog veel teksten op de muren te vinden zijn over de munitiesoorten die er gesorteerd lagen.

b bunker

Munitiebunker M145 (2/2)

Munitiebunker M145 (2/2)

Deze bunker heeft ook flinke schade aan de buitenkant, maar anders dan bij de Manschappenbunker is deze schade niet ontstaan door granaten of raketten, maar door een proefexplosie toen er plannen waren om de bunker te slopen.

b bunker

Manschappenbunker 622 (2/3)

Manschappenbunker 622 (2/3)

Op 1 november 1944 lag deze batterij zwaar onder vuur en werd er hevig gevochten. Dat is nog goed te zien bij deze bunker die flink wat schade heeft.