Bunker Museum Terschelling is onderdeel van de Stichting Bunkerbehoud Terschelling. Zij dragen zorg voor de voormalige Duitse radarstelling Tiger. Dit is een van de weinige stellingen in Nederland die nog bijna compleet aanwezig is. Het complex van zeven hectare bestaat uit 100 bunkers, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200 Duitse soldaten woonden en werkten. De commando-bunker Bertha is door zijn imposante omvang bijna uniek in Nederland. Van dit type bunker staan er maar drie in Nederland. Bertha en een paar andere ingerichte bunkers zijn uitsluitend tijdens een excursie te bezoeken.
Een grote groep vrijwilligers is vanaf 2012 bezig om een deel van de bunkers op de stelling bloot te leggen en in te richten. Gemiddeld werken er zo’n 30 tot 35 personen in hun vrije tijd aan het opknappen van de stelling. Als gids of als gastvrouw/heer in het bezoekerscentrum. Dit bezoekerscentrum was in de oorlog de kantinebunker (“Wirtschaftgebäude”) van de Duitsers en is nu, door de vrijwilligers, omgetoverd in een prachtig informatiecentrum.
Bezoek
Kom ruim voor sluitingstijd, want als u alles goed wilt bekijken heeft u echt wel minimaal 2 uur nodig!
Openingstijden bezoekerscentrum:
Dinsdag t/m donderdag 10.00 uur tot 16.00 uur
Vrijdag en zaterdag 12.00 uur tot 16.00 uur
Zondag 11.30 uur tot 15.30 uur
Het bezoekerscentrum is ook maandag altijd gesloten.
U kunt niet vooraf reserveren, als er plaats is kunt u naar binnen.
Bij binnenkomst wordt u wel geacht zich te registreren met naam en telefoonnummer!
Maak gebruik van de aanwezige ontsmettingsmiddelen, houdt 1,5 meter afstand tot anderen en volg instructies van de vrijwilligers op.
Toegangskosten bezoekerscentrum € 7,50 (vanaf 6 jaar)
Hiervoor kunt u de expositie bekijken. In de filmzaal draait een historische film over de Atlantikwall. U ontvangt ook een routekaart om vrij over de stelling te lopen met daarop uitleg over de bunkers die u passeert. Ook kunt u een drietal ingerichte bunkers van binnen bekijken. Tevens zijn er twee extra exposities te bekijken, een over de omgekomen Terschellinger zeelieden, in de G61 bunker en een over de tewerkgestelde Terschellinger dwangarbeiders in de voormalige fourierbunker G35.
De ingerichte bunkers en de twee exposities zijn uitsluitend te bezoeken tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum.
Voor de kinderen is er ook een leuke speurtocht uitgezet. Deze is te verkrijgen bij de receptie.