Menu

Commandobunker 621

Terug naar overzicht
Commandobunker 621
Commandobunker 621

Aan de landzijde van de vesting Vlissingen werd een verdedigingslinie ingericht bestaande uit een tankgracht met daarachter geschutsbunkers voor mitrailleur en antitankgeschut. Dit zogeheten Landfront Vlissingen is nog grotendeels intact en 10 jaar geleden aangewezen als beschermd rijksmonument. Op enige afstand achter de tankgracht lagen bunkers met een ondersteunende functie, zoals op de hoek van de Abeelseweg met de Nieuwe-Vlissingseweg. Het betreft hier een commandobunker. De bunker was uitgerust met een telefooncentrale waarmee contact mogelijk was met de verschillende gevechtsbunkers aan de tankgracht. Ook was een radio-installatie aanwezig zodat over grote afstand ook andere commandoposten bereikt konden worden. 

Om de bunker op te laten gaan in de omgeving werd deze gecamoufleerd als huis, compleet met opgeschilderde ramen en een nepdak. Enkele jaren terug is deze originele camouflage terug gebracht. De bunker is nu voor het eerst geopend voor het publiek.

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

MG-bunker type 630

MG-bunker type 630

Deze machinegeweerbunker is voor het eerst te bezoeken tijdens Bunkerdag. Hij is uniek in zijn soort. 

b bunker

Observatiebunker Oranjemolen

Observatiebunker Oranjemolen

Deze observatiebunker van het type 143 vind je bij de Oranjemolen in Vlissingen. Hij is gebouwd in 1943 als waarnemingspost voor een artilleriebatterij.

b bunker

Communicatiebunker 618 Toorenvliedt

Communicatiebunker 618 Toorenvliedt

Toorenvliedt is nog het enige intacte divisiehoofdkwartier in Nederland en het meest complete binnen de Atlantikwall.