Menu

Biberbunker

Terug naar overzicht
Biberbunker
Biberbunker

Verscholen in de duinen van Oostvoorne bevindt zich de zonoemde Biberbunker. De bunker is uniek in Nederland, alleen al vanwege het feit dat hij vanaf mei 1956 altijd toegankelijk is gebleven. De Biberbunker, door de Duitsers destijds bestempeld als het St-type L487, codenaam Bertha, is gebouwd als radarcommandopost voor de Duitse luchtmacht. Van hieruit werden acties ondernomen om geallieerde bommenwerpers, op weg naar Duitsland, te onderscheppen. De Biberbunker is het centrale hart binnen de enclave van 76 bunkers. De bunker is ingericht als museum en laat zien hoe de commandobunker werkte.

Naast het aansturen van de 'Duitse Jagers' werden ook alle FLAK (Luchtafweergeschut) voorzien van juiste vlieghoogte en richting. Heel bijzonder is een originele FLAK die is opgesteld compleet in FLAK bedding direct tegenover de Biberbunker.

De bunker is tijdens de Bunkerdag met een rondleiding te bezoeken. Deze rondleiding start om 10.00 uur. Om 16.00 uur start de laatste tour. 

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Küverbunker L409

Küverbunker L409

Hiervandaan liepen alle telefoon- en radioverbindingen voor jachtvliegtuigen en FLAK-stellingen (bunkers met luchtafweergeschut).

b bunker

FLAK 37 mm

FLAK 37 mm

Stichting Biberbunker presenteert dit jaar met veel trots een luchtafweergeschut van de Luftwaffe. 

b bunker

Vinetaduin

Vinetaduin

In het Vinetaduin liggen meerdere lagen krijgsgeschiedenis onder en naast elkaar. Loop op eigen gelegenheid door het prachtige natuurgebied en breng een bezoek aan de bunkers.