Bezoek Atlantikwall Museum Scheveningen

Bijna alle bunkers van dit complex zijn nog aanwezig. Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen heeft de commandobunker, een manschappenbunker en een toiletbunker weer toegankelijk gemaakt en authentiek ingericht.

In 1943 bouwde de Duitse bezetter in de Nieuwe Scheveningse Bosjes een commandocentrum bestaande uit een dertien bunkers. De in het complex aanwezige stafafdeling onder leiding van SS-Oberführer Erwin Tzschoppe was belast met het militaire commando over de verdediging van de Stützpunktgruppe Scheveningen. In geval van vijandelijke dreigingen konden zij vanuit commandobunker van het type 608 het commando voeren. De bunker was extra sterk uitgevoerd met muren van drie meter dik gewapend beton. De bunker is grotendeels origineel ingericht en geeft de bezoeker de unieke belevenis van een tastbaar verleden. Ook zijn er originele historische voorwerpen van Duitse, Britse, Canadese en Amerikaanse strijdkrachten tentoongesteld.

In de manschappenbunker van het type 622 (Doppelgruppenunterstand) bevindt zich een ‘tijdcapsule’; één van de twee verblijfsruimtes is ingericht met uitsluitend ongerestaureerde voorwerpen. De bezoeker krijgt zo de indruk dat de bunker sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog onaangeroerd is gebleven. In werkelijkheid zijn de meeste bunkers in Nederland na de oorlog geplunderd en ontdaan van alle waardevolle onderdelen. De andere verblijfsruimte is een expositieruimte voor foto’s, kunst en historische voorwerpen.

Bezoekinformatie

Om iedereen de ruimte te geven de collectie in alle rust te bekijken is besloten om te gaan werken met een online reserveringssysteem welke hier vinden is op de vernieuwde website. Via dit reserveringssysteem kan je online een datum en tijdstip reserveren. Daarna kan je meteen afrekenen en ben je van harte welkom in een van de complexen van het Atlantikwall Museum Scheveningen.

Volwassenen: €6,50
Kinderen tot 12 jaar: €3,50
Veteranen: €3,50 op vertoon van veteranenpas.
Maximaal 4 personen per groep.

Klik hier voor het reserveringssysteem.

Andere activiteiten in de buurt

Atlantikwall Museum Scheveningen

Bijna alle bunkers van dit complex zijn nog aanwezig. Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen heeft de commandobunker, een manschappenbunker en een toiletbunker weer toegankelijk gemaakt en authentiek ingericht.
ontdek meer

Commandobunker 608

In de commandobunker is originele communicatie-apparatuur te zien en is een verblijf ingericht zoals het er in de Tweede Wereldoorlog heeft uitgezien.
ontdek meer