Berta Bunker

Deze voormalige Duitse radarstelling Tiger is een van de weinige stellingen in Nederland die nog bijna compleet aanwezig is. Het totale complex van 7 hectare bestaat uit meer dan 100 bunkers, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200 Duitse soldaten woonden en werkten. De commandobunker Bertha is door zijn imposante omvang uniek in Nederland.

De centrale bomvrije bunker “Berta” is de grootste bunker op Terschelling. In Nederland staan er nog gelijke bunkers bij Zandvoort, de “Zander” en bij Brielle, de “Biber”. De bunker bestaat uit 2 verdiepingen en is 20 meter bij 20 meter groot. Hiervoor is 3000 kubieke meter beton gebruikt. Deze bunker was bedoeld voor het veilig onderbrengen van het personeel en de apparatuur ten behoeve van alle functies die nodig waren om gegevens over de situatie in het luchtruim te verzamelen, te verwerken en door te geven aan de civiele luchtbeschermingsdienst in de Duitse steden, vliegvelden en luchtdoelbatterijen. Maar de belangrijkste functie was dat hier de coördinatie van de gevechtsleiding in het luchtruim boven Terschelling werd uitgevoerd. Elke gestandaardiseerde bunker heeft een typenummer, maar deze bunker van het type St.-L487 heeft ook een codenaam; ‘Bertha’.

Kijk voor de actuele openingstijden en reserveringsvoorwaarden op de website van deze bunker.

Andere activiteiten in de buurt

Aggregaatbunker

Bunkermuseum Schlei heeft een aggregaat weten aan te schaffen van hetzelfde type dat tijdens de oorlog in deze bunker heeft gestaan.
ontdek meer

Atlantikwall Krant

Lees alles over de Atlantikwall in het Waddengebied in deze unieke krant.
ontdek meer
Geen extra informatie aanwezig