Menu

Atlantikwall tankmuur

Terug naar overzicht
Atlantikwall tankmuur
Atlantikwall tankmuur

Langs de gehele lengte van de Boulevard van Katwijk lag in de Tweede Wereldoorlog een tankmuur als onderdeel was van de Atlantikwall. Een tankmuur of -wal is een militair verdedigingswerk in de vorm van een muur die zodanig dik en hoog is dat tanks en pantservoertuigen hem niet kunnen passeren. Tankmuren worden doorgaans van beton gebouwd. Deze oude muur ligt voor een groot deel in stukken onder de huidige Boulevard, en kun je dus niet zien. 

Het DUNAatelier van de Stichting Kunstvereniging Katwijk ligt naast een stuk van de verborgen tankmuur. Ze zijn een project gestart om de tankmuur weer deels zichtbaar te maken. De komende maanden wordt er verder aan gewerkt, zodat op de Bunkerdag het monument klaar is voor presentatie.

In het naastgelegen atelier vind je meer informatie over Katwijk in oorlogstijd. Ook wordt hier doorlopend de korte film 'De verborgen grens' gedraaid, die een interessante introductie geeft op de Atlantikwall. 

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Tankmuur in Panbos

Tankmuur in Panbos

Wandel door het mooie Panbos naar de tankmuur. Zie van dichtbij hoe dik de muren zijn. 

f filmvertoning

Film 'De Verborgen Grens'

Film 'De Verborgen Grens'

De Verborgen Grens is een educatieve film over de door de bezetter opgeworpen kustverdediging in Nederland en bevat niet eerder getoond filmmateriaal en foto’s uit privécollecties en archieven.

e expositie

Katwijks Museum

Katwijks Museum

In het museum zijn tentoonstellingen te zien over de bouw van de Atlantikwall en de Engelandvaarders.