Atlantikwall Museum Noordwijk en Gangenstelsel

Langs het fietspad in de duinen ten noorden van Noordwijk, is de voormalige vuurleidingsbunker omgetoverd tot een museum: Atlantikwall Museum Noordwijk.

De S414 vuurleidingpost is een drie etages tellende bunker waaruit het commando gevoerd werd over de batterij. Vanuit de bunker was er een goed uitzicht op zee voor observatie en om metingen te verrichten waarmee kanonnen ingesteld konden worden. Het museum laat goed zien hoe het er in de bunker aan toe ging en is ingericht met overwegend originele apparatuur. Op de bovenste kijkspleet is via de open constructie een weids uitzicht over Noordwijk en bij heel helder weer zelfs tot voorbij Scheveningen naar de Maasvlakte.

In de kijkspleet worden beelden vertoond op 8 beeldschermen, van vliegtuigen die komen aanvliegen en schepen aan de horizon. Daarnaast worden beelden getoond van de bouw van de bunkers, de sloop van de pier in Scheveningen en een alarm-oefening in de noordwijkse bunkers (originele opnames) (10 min). In de tweede kijkspleet is een documentaire te zien van de landing in Normandië.

Via het ruim 400 meter lange gangenstelsel kun je een geschutsbunker en twee manschappenbunkers bezoeken.

Kijk voor de actuele openingstijden en reserveringsvoorwaarden op de website van de bunker.

Let op: de Bunker ligt in het verlengde van de Bosweg, aan het fietspad. Loop zo’n 200 meter het pad in.

Andere activiteiten in de buurt

Bezoek Atlantikwall Museum Noordwijk

Het Atlantikwall Museum Noordwijk bestaat uit een reeks bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag en zondag zijn 6 rondleidingen beschikbaar.
ontdek meer

Bezoek museum Engelandvaarders

In Museum Engelandvaarders hoor je hoe mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten en vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voortzetten.
ontdek meer
Geen extra informatie aanwezig