Menu

Atlantikwall Museum Noordwijk

Terug naar overzicht
Atlantikwall Museum Noordwijk
Atlantikwall Museum Noordwijk

Langs het fietspad in de duinen ten noorden van Noordwijk, is de voormalige vuurleidingsbunker omgetoverd tot een museum: Atlantikwall Museum Noordwijk.

De S414 vuurleidingpost is een drie etages tellende bunker waaruit het commando gevoerd werd over de batterij. Vanuit de bunker was er een goed uitzicht op zee voor observatie en om metingen te verrichten waarmee kanonnen ingesteld konden worden. Het museum laat goed zien hoe het er in de bunker aan toe ging en is ingericht met overwegend originele apparatuur. Op de bovenste kijkspleet is via de open constructie een weids uitzicht over Noordwijk en bij heel helder weer zelfs tot voorbij Scheveningen naar de Maasvlakte.

In de kijkspleet worden beelden vertoond op 8 beeldschermen, van vliegtuigen die komen aanvliegen en schepen aan de horizon. Daarnaast worden beelden getoond van de bouw van de bunkers, de sloop van de pier in Scheveningen en een alarm-oefening in de noordwijkse bunkers (originele opnames) (10 min). In de tweede kijkspleet is een documentaire te zien van de landing in Normandië. (continu). 

Via het ruim 400 meter lange gangenstelsel kun je een geschutsbunker en twee manschappenbunkers bezoeken.

Let op: de Bunker ligt in het verlengde van de Bosweg, aan het fietspad. Loop zo'n 200 meter het pad in.
 

Andere activiteiten in de buurt

o overig

Atlantikwall tankmuur

Atlantikwall tankmuur

Langs de gehele lengte van de Boulevard van Katwijk lag in de Tweede Wereldoorlog een tankmuur als onderdeel was van de Atlantikwall.

f filmvertoning

Documentaires in Atlantikwallmuseum Noordwijk

Documentaires in Atlantikwallmuseum Noordwijk

Bekijk de documentaires om meer te weten te komen over deze bunker en Noordwijk in oorlogstijd.

b bunker

Museum Engelandvaarders

Museum Engelandvaarders

In Museum Engelandvaarders beleef je mee hoe mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten en vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voortzetten.