Tentoonstelling
In de voormalige Dienstvertrekken vertelt een vaste tentoonstelling over het gevangenisleven en gevangenissysteem, maar ook over de bezetting, het verzet en de ontwrichting binnen families. Welke keuzes maken mensen op het moment dat rechteloosheid, onderdrukking en vervolging de samenleving in hun greep hebben?
Animatiefilm
Een animatiefilm brengt het dagelijks leven in beeld en laat 24 uur in het Oranjehotel zien. Indrukwekkende verhalen van gevangenen worden geillustreerd aan de hand van documenten, foto’s, interviews, films en objecten. In een (gratis) audiotour hoor je bovendien persoonlijke verhalen, gebaseerd op brieven, dagboeken en memoires.
Cel 601
In het hart van het cellencomplex bevindt zich Cel 601, een van de dodencellen op de D-gang. Terdoodveroordeelden brachten hier hun laatste nacht door. Sinds het einde van de oorlog is Cel 601, en zijn inventaris, in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. De muren tonen de originele inscripties van de gevangenen.
Oranjehotel Junior
Hoe is het om opgesloten te worden vanwege je acties, mening of achtergrond? In Oranjehotel Junior hoor en ervaar je hoe de vrijheid van gevangenen in het Oranjehotel werd afgenomen. Oranjehotel Junior is gemaakt voor jongeren. Volwassenen zijn natuurlijk ook welkom. Na de introductiefilm stap je in één van de cellen, sluit je de deur, neem je plaats aan de tafel en druk je op de startknop. Elk verhaal duurt 9 minuten. Kies er een paar uit, of doe ze alle acht.
Tijdelijke tentoonstelling: Vrijheid onder druk. Politiek gevangen, toen en nu
Tijdens de Tweede Wereldoorlog functioneert het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis, als politieke gevangenis. Tegenstanders van het naziregime worden hier opgesloten, verhoord en veroordeeld. Maar politieke gevangenschap is van alle tijden en plaatsen. Overal ter wereld bestaan plekken die, net als het Oranjehotel, symbool staan voor het bestaan van rechteloosheid en dictatoriale regimes. In de tentoonstelling ‘Vrijheid onder druk. Politiek gevangen, toen en nu’ geeft het museum een impressie van een aantal politieke gevangenissen in de wereld. De tentoonstelling plaatst het Oranjehotel in perspectief en besteedt aandacht aan de wijze waarop in voormalige politieke gevangenissen het verleden wordt herdacht. Van KilmainhamGoal in Dublin tot het hoofdkwartier van de Staatspolitie in Sao Paulo.
Tot 2009 was de cellenbarak in gebruik als gevangenis en daarom nooit toegankelijk. Het complex kwam leeg te staan en zelfs sloop dreigde. Na een jarenlange restauratie en herinrichting werd in september 2019 het Oranjehotel als herinneringscentrum en museum door koning Willem-Alexander geopend.