Menu

638 Sani (hospitaalbunker)

Terug naar overzicht
638 Sani (hospitaalbunker)
638 Sani (hospitaalbunker)

Een unieke bunker, waar er maar vier van zijn in Nederland. Deze hospitaalbunker is van het bijzondere type 638 en is bedoeld voor de eerste behoefte aan medische hulp bij een aanval. Het slachtoffer kon gestabiliseerd worden met een kleine of grote ingreep. Indien nodig zou de soldaat daarna vervoerd worden om verder van het front behandeld te worden. We weten het niet zeker, maar dit kleine hospitaal heeft waarschijnlijk zeer weinig patienten gehad. 

De bunker was in de oorlog gecamoufleerd met een bakstenen muur en een puntdak. Daarop stond een grote witte cirkel met een kruis; een teken dat dit een hospitaal was. Je ziet er onder meer wat oud ziekenhuisgereedschap en medische spullen. 

In de huizen aan de Javastraat en de Timorlaan waren Duitse soldaten, officieren en kantoren gevestigd van de Kriegsmarine. Hiervan zijn de laatste sporen nog vaag zichtbaar in de vorm van de V-tekens op de gevels van deze huizen.

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Batterij Begraafplaats

Batterij Begraafplaats

Deze geschutsopstelling is gebouwd tussen de twee wereldoorlogen en bestond uit drie geschutsbeddingen met munitiebergplaatsen en een manschappenonderkomen.

b bunker

Kroontjesbunker FL250

Kroontjesbunker FL250

Deze FL250 Flakgruppenkommandostand kreeg de bijnaam 'Kroontjesbunker' vanwege de vorm van de toren.

b bunker

Telefoonbunker 616

Telefoonbunker 616

Deze telefoonbunker is een van de laatste drie die er in Nederland staan, waarbij deze ook nog eens in spiegelbeeld is gebouwd.