Menu

Bunker L424 Seeburgtisch

Terug naar overzicht
Bunker L424 Seeburgtisch
Bunker L424 Seeburgtisch

Deze bunker is de voorloper van de nabijgelegen Biberbunker. Het is een küver van het type 424 met een gemetseld dagverblijf en een betonnen nachtverblijf. Hier werden radargegevens verzameld en gecoördineerd. Daarom stond in dit bouwwerk een Seeburgtisch. 

Op een Seeburgtisch werd op een glasplaat alle relevante gegevens van de geallieerde bommenwerpers geprojecteerd, maar ook de gegevens van de eigen jachtvliegtuigen. De gevechtsleider was hierdoor in staat de eigen jachtvliegtuigen richting de bommenwerpers te dirigeren voor onderscheppingsacties. Alle relevante gegevens, zoals posities, hoogtes en locaties kwamen binnen via de grote radarsystemen en werden weergegeven op de Seeburgtisch. 

Naarmate de luchtoorlog vorderde verzwakte de positie van de Duitse bezetter. De dreiging voor bombardementen en invasie werd steeds groter. Daarom werd in 1942 besloten een grotere en veiligere bunker te bouwen: de Biberbunker. 

Deze bunker is onder leiding van een gids te bezoeken. Neem je zaklamp mee om hem optimaal te bekijken. 

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Küverbunker L409

Küverbunker L409

Hiervandaan liepen alle telefoon- en radioverbindingen voor jachtvliegtuigen en FLAK-stellingen (bunkers met luchtafweergeschut).

b bunker

FLAK 37 mm

FLAK 37 mm

Stichting Biberbunker presenteert dit jaar met veel trots een luchtafweergeschut van de Luftwaffe. 

b bunker

Vinetaduin

Vinetaduin

In het Vinetaduin liggen meerdere lagen krijgsgeschiedenis onder en naast elkaar. Loop op eigen gelegenheid door het prachtige natuurgebied en breng een bezoek aan de bunkers.